14 Mayıs Seçimleri: Suriyeli Göçmenler, Erdoğan’ı Destekliyor

14 Mayıs’ta yapılacak olan cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine günler kala, dünya basını da seçimlere ve olası sonuçlarına ilişkin değerlendirmelere yer vermeye devam ediyor. Son olarak Agence France-Press (AFP), “Türkiye’deki Suriyeliler, mayıstaki seçimlerde Erdoğan’ı destekliyor” başlıklı haber yer verdi.

Independent Türkçe’nin aktardığına göre; Suriyeli göçmenlerin 14 Mayıs’taki seçimlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kazanmasını istediği ifadelerine yer verilen haberde, Türkiye’nin, Suriye’de iç savaşın başladığı 2011’den beri Devlet Başkanı Beşar Esad rejiminden, Rus bombardımanlarından ve IŞİD saldırılarından kaçan 5 milyona yakın kişinin evi haline geldiği belirtildi.

AFP, Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinin güneyinde kalan Kobani’den kaçarak Türkiye’ye gelen Suriyeli yurttaş Neroz Huseyin’in “Recep Tayyip Erdoğan burada kalmamızı sağlayacak” sözlerini aktardı.

35 yaşındaki Huseyin ve 38 yaşındaki eşi Adil Şeho’nun 2015’te ülkelerinden kaçtığı ifade edildi.

Ajans, Şeho’nun şu sözlerini öne çıkardı: 4 çocuğumuz burada doğdu. Suriye’yi bilmiyorlar. Önce çok iyi karşılanmıştık ama ekonomi nedeniyle sonradan bu durum değişti. Bizi tek seferde geri göndermeseler bile üzerimizde baskı kuracaklar, evrak talep edecekler, kiralarımızı ve faturalarımızı artıracaklar.

Haberde, elektrik mühendisliği eğitimi alan ve Türk yurttaşlığına geçen Suriyeli Huseyin Utbah’ın da seçimlerde Erdoğan’ı destekleyeceği bildirildi.

AFP, annesi ve 5 kardeşiyle Türkiye’de yaşayan 27 yaşındaki öğrencinin şu sözlerini aktardı: Arkadaşlarım ve ben hepimiz aynı görüşteyiz. Sadece Suriyeli olduğumuzdan değil, Erdoğan’ın ülke için yaptıklarını gördüğümüzden ona oy vereceğiz.

Haberde, ana muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) seçim vaatlerinden birinin de Suriyelileri “gönüllü ve onurlu şekilde” ülkelerine göndermek olduğuna dikkat çekildi.

Suriye’deki Rakka şehrinden 2015’de kaçan Utbah’ın, CHP’nin bu stratejisinin gerçekçi olmadığını savunduğu ve “Geri dönüp Esad’a güvenemeyiz” dediği de aktarıldı.

Ajans, Şanlıurfa’da catering hizmeti veren bir dükkan işleten 50 yaşındaki Suriyeli Zara Dogbeh’in de şu sözlerini öne çıkardı: Bu sefer daha çok korkuyoruz. CHP her açıklamasında bizi geri göndermekten bahsediyor. Türk komşularımız bile bizden korkuyor.

AFP, CHP Şanlıurfa İl Başkan Vekili Halil Barut’la da görüştü. Ajans, haberinde Barut’un şu ifadelerine yer verdi:

Bizim için en önemli şey onların güvenliği. Onlar bizim kardeşlerimiz. Onları ateşe atamayız, savaşa geri gönderemeyiz.

Bunlara ek olarak CHP’li vekilin Suriyelilerin gelişiyle “ev fiyatlarının ve kiraların arttığını ve zarar gördüklerini” söylediği de aktarıldı.

Haberde, CHP’li Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın 2021’de şehirde yaşayan göçmenlerin su faturasına ve katı atık vergisi ücretine 10 kat zam yaptığı da hatırlatıldı. Bunun ardından partisinin Özcan’ı 1 yıl geçici ihraçla cezalandırdığına işaret edildi.

Sığınmacı Hakları Platformu da Özcan hakkında, “mültecilere yönelik nefret ve ayrımcılık” iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuştu.

Ajans, Suriyelilerin çiftliklerde, şantiyelerde ve tekstil fabrikalarında Türkiye için ucuz işgücü kaynağı oluşturduğuna da dikkat çekti.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir