YSK’nın Seçim Yasakları Kararları Resmi Gazete’de

Seçim yasakları kararına göre; seçim günü kahvehane, kıraathane, kafe ve internet kafe gibi eğlence mekanları kapalı olacak. Eğlence yeri niteliği taşıyan lokantalarda ise yalnızca yemek hizmeti verilebilecek.

Haber Merkezi / Karara göre; oy verme günü, tüm yayın organlarında seçimler ve seçim sonuçlarına ilişkin haber, tahmin ve yorum yapılması da yasak kapsamında olacak.

Bir diğer karara göre, oy verme gününden önceki 10 günlük sürede, basın yayın organlarında kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi ve iletişim telefonları yoluyla mini referandum gibi adlarla seçmenin tercihi etkileyebilecek yayınlar yapılamayacak.

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), 31 Mart 2024’te yapılması planlanan yerel seçimlere ilişkin seçim yasakları kararlarını Resmi Gazete’de yayımlandı.

YSK’nın seçim yasakları kararına göre, 31 Mart’ta saat 06.00’dan 23.59’a kadar içki satışı ve kamuya açık yerlerde içki içilmesi yasak olacak. Güvenlik güçleri dışında herkesin silah ya da kesici, delici alet taşıması da yasaklandı.

Kararlara göre; seçim günü kahvehane, kıraathane, kafe ve internet kafe gibi eğlence mekanları kapalı olacak. Eğlence yeri niteliği taşıyan lokantalarda ise yalnızca yemek hizmeti verilebilecek, seçim yasaklarına uyulması şartı ile saat 18.00’den sonra düğün yapılabilecek.

Oy verme günü, tüm yayın organlarında seçimler ve seçim sonuçlarına ilişkin haber, tahmin ve yorum yapılması da yasak kapsamında olacak. 18.00-21.00 saatleri arasında yalnızca YSK’nin seçimlerle ilgili haber ve tebliğleri yayınlanabilecek.

Yayın yasağı saat 21.00’de sona erecek fakat YSK’nin daha erken bir saatte yasağı kaldırma yetkisi bulunuyor.

YSK’nin seçimlerle ilgili bir diğer kararına göre, oy verme gününden önceki 10 günlük sürede, basın yayın organlarında kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi ve iletişim telefonları yoluyla mini referandum gibi adlarla seçmenin tercihi etkileyebilecek yayınlar yapılamayacak.

Bu süre dışındaki yayınlarda ise anket ya da araştırmaların tarafsızlık ilkesine şekilde verilmesi, araştırmanın hangi kuruluş tarafından yapıldığı, katılımcı sayısı, araştırmanın kim tarafından finanse edildiği bilgilerinin bulunması zorunlu olacak.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir