Yerel Seçimler: İYİ Parti’den Adres Bildirimi İçin Uyarı

31 Mart 2024 Pazar günü yapılması planlanan mahalli idareler seçimlerinde oy kullanılmasına ilişkin açıklama yapan İYİ Parti, adres bildirimleri için son tarihin 1 Ekim 2023 olduğunu hatırlattı.

Haber Merkezi / İYİ Parti,  son günlerde yaşanacak sıkışıklığı da hatırlatarak, seçmenlerden bu bildirimleri son güne bırakmadan yapmalarını tavsiye etti.

İYİ Parti Seçim İşleri Başkanlığı, 31 Mart 2024 Pazar günü gerçekleşecek olan mahalli idareler seçimlerinde oy kullanılması için adres değişikliği süresine ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, şöyle dendi:

“1 Mart 2022 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edildikten sonra 6 Nisan 2022 tarihli ve 31801 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7393 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 8. Maddesi gereğince 298 sayılı kanunun 33’üncü maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir:

‘18/1/1984 tarihli ve 2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun uyarınca yapılacak mahalli idareler genel seçiminde, birinci fıkra gereğince yerleşim yeri adresine göre oluşturulan seçimin başlangıç tarihinden üç ay önceki seçmen kütüğü üzerinden güncelleme işlemleri yapılır.’

Bu bağlamda, mevzuat ve takvime göre 31 Mart 2024 Pazar günü gerçekleşecek mahalli idareler seçimlerinde adres değişikliği yapmış seçmenlerimizin bulundukları adreste oy kullanabilmeleri için seçimin takribi başlangıç tarihi olan 1 Ocak 2024’ten üç ay önce, yani 1 Ekim 2023 tarihine kadar adres bildirimlerini yapmış olmaları gerekmektedir.

Şubat ayında yaşadığımız ve yaralarını halen sarmak için büyük çaba gösterdiğimiz deprem felaketinin ardından pek çok vatandaşımız halen yaşamını çadırlarda veya geçici ikametlerde sürdürmektedir; pek çoğu da başka şehirlere göç etmek durumunda kalmıştır. Çok kısa süre içinde gerçekleşen 14 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçiminde pek çok depremzede vatandaşımız adres bildirimleri nedeniyle oy kullanamamıştır.

Adres değişikliği bulunan kıymetli vatandaşlarımızın 31 Mart 2024 Pazar günü gerçekleşecek olan mahalli idareler seçimlerinde oylarını kullanabilmeleri için, adres bildirimlerini 1 Ekim 2023 tarihinden önce yapmalarını hatırlatıyoruz. Son günlerde yaşanacak sıkışıklığı da düşünerek, bu bildirimleri son güne bırakmadan yapmalarını tavsiye ediyoruz.

Ayrıca, başta deprem felaketinden etkilenen vatandaşlarımız olmak üzere, 31 Mart 2024 Pazar günü gerçekleşecek mahalli idareler seçimlerinde bütün vatandaşlarımızın oylarını rahatlıkla kullanabilmeleri için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, Yüksek Seçim Kurulu ve ilgili bütün kurumları görevlerini zamanında ve doğru yapmaya, adres kayıtları ve değişikliğe uğrayan seçim mevzuatı nedeniyle ortaya çıkabilecek olumsuzlukların takipçisi olmaya davet ediyoruz.

İYİ Parti olarak, yasal hakkımız çerçevesinde Yüksek Seçim Kurulu’ndan ilgili tarih sonrası oluşacak seçmen listesini temin edeceğimizi ve bu süreden sonra kanuna aykırı bir düzeltme yapılması halinde gerekli itirazları derhal yapacağımızı kamuoyuna duyururuz.”

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir