Dünya Basını Seçim Sonuçlarını Nasıl Gördü?

“31 Mart 2024 Mahalli ve İdari Yerel Seçimleri” dünya medyasında geniş yankı buldu. Yabancı basın, muhalefetin AK Parti ve Erdoğan iktidarına ağır bir darbe indirdiği yorumunda bulundu.

Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters, seçim sonuçlarına ilişkin, “Türkiye’nin yeniden canlanan muhalefeti yerel seçimlerde Erdoğan’ı devirdi” yorumunda bulundu.

Seçimlerde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve partisini cezalandırarak muhalefeti yeniden siyasi bir güç haline getirdi ve İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu cumhurbaşkanının gelecekteki başlıca rakibi olarak güçlendirdi.

İmamoğlu, Türkiye’nin en büyük şehri olan İstanbul’daki belediye başkanlığı yarışında yaklaşık yüzde 10 puan farkla kazandı.

Analistler, Türkiye’yi yirmi yılı aşkın süredir yöneten Erdoğan ve AK Parti’nin, yükselen enflasyon, memnuniyetsiz İslamcı seçmenler ve İstanbul’da İmamoğlu’nun CHP’nin laik tabanının ötesinde bir cazibeye sahip olması nedeniyle anketlerde öngörülenden daha kötü bir performans sergilediğine dikkat çekiyor.

2008’de siyasete giren ve analistler tarafından potansiyel bir cumhurbaşkanı adayı olarak görülen eski bir işadamı olan 53 yaşındaki İmamoğlu, “Vatandaşlarımızın bize olan teveccühü ve güveni gerçekten de ortaya çıktı” dedi.

ABD merkezli Associated Press (AP) haber ajansı, “İlk sonuçlar, Türkiye’nin ana muhalefet partisinin pazar günkü yerel seçimlerde kilit şehirler üzerindeki kontrolünü korumaya kararlı göründüğünü gösterdi” yorumunda bulundu.

Haberin devamında, şu ifadeler yer aldı: “Seçimler, beş yıl önce muhalefete kaptırdığı önemli kentlerin kontrolünü geri kazanmaya çalışan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın popülaritesinin barometresi olarak görüldü.”

AP, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ilk açıklamalarında yer verdi. İmamoğlu, geçtiğimiz saatlerde yaptığı açıklamada, “Vatandaşımızın teveccühü karşılığını göstermiş durumda” demişti.

Almanya’da yayınlanan BILD ise, “Erdoğan yenilgi tehdidiyle karşı karşıya” başlığını kullandı. “Pazar akşamı devlet medyasında yer alan habere göre, İstanbul ve Ankara gibi önemli kentlerde muhalefet önde” ifadelerinin yer aldığı haberde, “Bu seçimler, Erdoğan için önemli bir sınav olarak görülüyor” denildi.

Birleşik Krallık merkezli BBC, “Türkiye’nin ana muhalefet partisi, İstanbul da dahil olmak üzere bazı büyük kentlerde liderliği ele geçirdi” ifadeleriyle ilk sonuçları değerlendirdi. 2019’da kentte liderliği kazanan muhalif belediye başkanı Ekrem İmamoğlu, ilk sonuçlardan ‘çok mutlu olduğunu’ söyledi.”

“Recep Tayyip Erdoğan’ın muhalifleri Türkiye’nin önemli şehirlerinde seçim liderliğini ele geçirdi” başlığı ile ilk sonuçları duyuran Financial Times’ta (FT), “Pazar günü Türkiye genelindeki kentlerde siyasi çekişmeler yaşandı ancak hiçbiri seçim, Murat Kurum’un muhalefetin önde gelen lideri ve Erdoğan’ın en sıkı rakibi İmamoğlu’nu koltuğundan etmeye çalıştığı İstanbul’daki yankı uyandırmadı” denildi.

“İstanbul’u yöneten, Türkiye’yi yönetir”

Milano merkezli yayın organı Corriere Della Sera, Türkiye yerel seçimlerini anlattığı yazıda, “Kemalistler sonunda zafere ulaştı” ifadesine yer verdi. Ankara sokaklarından alıntı yapan İtalyan basını, “Türkiye laiktir, laik kalacak” tezahuratlarını okuyucularıyla paylaştı.

Resmi olmayan sonuçlara göre, Türkiye genelinde 35 şehirden 81’ini CHP’nin kazandığını yazan basın kuruluşu, AKP merkez binasında “kurşuni bir hava olduğunu” ve bir çok AKP’linin büyük bir yasda olduğunu yazdı. Haberde, “Sultan (Erdoğan), Türkiye’nin ekonomik merkezini geri alamadı” ifadesine yer verildi.

İtalyan basını, özellikle İstanbul’un önemi üzerinde durdu. 516 milyar bütçesiyle Türkiye’deki diğer tüm şehirleri geride bıraktığını belirtti. Corriere Della Sera, Sultan lakabıyla hitap ettiği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 1994’te söylediği sözleri de hatırlattı: “İstanbul’u yöneten, Türkiye’yi yönetir.”

İtalyan basını, Türk halkının seçim yorgunluğuna da değindi. Eski seçimlere göre çok daha az oy kullanıldığı üzerinde duran Corriere Della Sera, halkın umutsuzluğunun hissedildiğini belirtti. Bunun yanında, Cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasında başarısız muhalefet koalisyonundan bu yana elde edilen başarıya da dikkat çekildi.

ABD merkezli Bloomberg, “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yirmi yılı aşkın bir süre önce iktidara gelmesinden bu yana ana muhalefet partisi karşısında sandıkta şok bir yenilgiyle karşı karşıya” yorumunda bulundu.

Haberin devamında, şu ifadeler yer aldı: İlk sonuçlara göre, Erdoğan’ın AK Partisi Pazar günü yapılan yerel seçimlerde ilk kez ana muhalefet partisi Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) gerisinde kaldı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir