Yerel Seçimler: Adres Değiştiren Seçmen İçin Son Tarih 1 Ekim

31 Mart 2024’te yapılacak yerel seçim öncesinde adres değişikliği yapmış seçmenler, bulundukları adreste oy kullanabilmeleri için seçimin başlangıç tarihi olan 1 Ocak 2024’ten üç ay önce, yani 1 Ekim 2023 tarihine kadar adres bildirimlerini yapmak zorundalar.

Meclis’te 1 Mart 2022’de kabul edilen ve 6 Nisan 2022’de Resmî Gazete’de yayımlanan 7393 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu ile yapılan değişiklik gereği, mahalli idareler genel seçimlerinde, seçimin başlangıç tarihinden üç ay önceki seçmen kütüğü üzerinden güncelleme yapılması gerekiyor.

Mevzuat ve takvime göre 31 Mart 2024’te yapılacak yerel seçim öncesinde adres değişikliği yapmış seçmenler, bulundukları adreste oy kullanabilmeleri için seçimin başlangıç tarihi olan 1 Ocak 2024’ten üç ay önce, yani 1 Ekim 2023 tarihine kadar adres bildirimlerini yapmak zorundalar.

Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanunu’nun 8. maddesindeki “Her seçim döneminin beşinci yılındaki 1 Ocak günü seçimin başlangıç tarihidir, Aynı yılın Mart ayının son Pazar günü oy verme günüdür” şartı yer alıyor.

Yerel seçimde kimler seçiliyor?

– İl Belediye Başkanı
– İlçe Belediye Başkanı
– Belde Belediye Başkanı
– Köy muhtarları ve ihtiyar heyeti üyeleri
– Mahalle muhtarları
– İl genel meclis ve belediye meclis üyeleri seçilir.

Seçimlerin ertelenmesi

Anayasa’nın “Seçimlerin geriye bırakılması ve ara seçimler” başlıklı 78. maddesinde şu ifadeler yer alıyor:

“Savaş sebebiyle yeni seçimlerin yapılmasına imkân görülmezse, Türkiye Büyük Millet Meclisi, seçimlerin bir yıl geriye bırakılmasına karar verebilir.

Anayasa’nın 127. maddesinin III. fıkrasında ise yerel seçimlerin öne alınması öngörülmüş değildir. Bu bakımdan 2972 sayılı Kanun’un 8. maddesinin II. fıkrasındaki milletvekili genel seçimi ile birleştirme amacıyla yerel seçimlerin öne alınmasının kanunla düzenleneceği hükmü de, Anayasal dayanaktan yoksundur.”

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir