Vitellüs Kesesi Nedir? İşte, Bilinmesi Gereken Her Şey

Vitellüs Kesesi, hamileliğin erken döneminde rahminizin içinde gelişen bir yapıdır. Embriyoya besin sağlar, anne ile fetüs arasındaki gazları dolaştırır ve önemli yapılara dönüşen hücreleri üretir. Vitellüs Kesesinin boyutu, görünümü ve konumu, hamileliğin sağlığı hakkında önemli bilgiler verebilir.

Haber Merkezi / Vitellüs Kesesi, doktorun doğum öncesi ultrason sırasında görebileceği ilk yapılardan biridir. Vitellüs Kesesi, ayrıca, kaçırılan adet döngüsü ve annenin kanındaki belirli hormon seviyeleri gibi diğer faktörlerle birlikte hamileliği doğrulamaya yardımcı olabilir.

Vitellüs kesesi sağlıklı bir hamilelik anlamına mı geliyor?

Vitellüs kesesi, diğer faktörlerle birlikte sağlıklı bir erken hamileliği doğrulamaya yardımcı olabilir. Doktorunuz Vitellüs kesesi incelemek için doğum öncesi ultrasonografi kullanacaktır:

  • Dış görünüş
  • Konum
  • Boyut

Bunlardan herhangi biri anormal görünüyorsa, hamilelikle ilgili bir sorun olduğu anlamına gelebilir. Doktorunuz, bir veya iki hafta içinde tekrar kontrol etmek için başka bir vitellüs kesesi ultrasonu önerebilir.

Vitellüs kesesinin işlevi nedir?

Vitellüs kesesi, plasenta ve organlar gelişmeden önce fetal gelişimde birçok temel işe sahiptir:

  • Hamile kişi ile embriyo arasında gazları dolaştırır
  • Embriyoya besin sağlar
  • Kan hücrelerinin en erken formunu geliştirir
  • Göbek bağına dönüşen hücreler, mide-bağırsak sistemi, üreme organları ve daha fazlasını yapar
  • Erken bağışıklık fonksiyonu ve metabolizma sağlar

Vitellüs kesesi nerede bulunur?

Vitellüs kesesi, bir embriyoyu çevreleyen rahim içinde büyük bir sıvı boşluğu olan gebelik kesesinin içindedir. Vitellüs kesesi gelişmekte olan embriyonun dışına yapışır.

Vitellüs kesesi neye benziyor?

Sağlıklı bir yumurta vitellüs kesesi, yuvarlak veya armut biçimli bir kesedir. Zarlardan yapılmıştır (ince, cilt benzeri malzeme).

Vitellüs kesesi ne zaman görünür?

Vitellüs kesesi, gebeliğin ikinci haftasında (hamilelik) gelişmeye başlar. Doktor, yaklaşık beşinci haftadan başlayarak transvajinal ultrason kullanarak vitellüs kesesi görebilir. Hamilelik beşinci haftadan 10. haftaya ilerledikçe vitellüs kesesi büyür.

Vitellüs kesesi ne zaman kaybolur?

10. haftadan sonra vitellüs kesesi giderek küçülür ve kaybolur. Embriyo onu emer. 14 ila 20. haftalarda, ultrasonla hiç görünmeyebilir.

Vitellüs kesesinin boyutu neyi gösterir?

Tipik bir gebelikte, vitellüs kesesinin çapı genellikle bir iç kenardan diğerine 3 ila 5 milimetredir. Vitellüs kesesinin 6 milimetreden büyükse hamilelikle ilgili bir sorun olabilir. Erken düşük belirtisi olabilir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir