Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde Ödüller Sahiplerini Buldu

Türkiye sinemasının önemli etkinliklerinden biri olan ve bu yıl 30’uncusu düzenlenen Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde ödüller sahiplerini buldu. ‘En İyi Film’ dalında ‘Altın Koza’yı ‘Sanki Her Şey Biraz Felaket’ kazandı.

Türkiye sinemasının efsane isimlerinden Türkan Şoray ve Kadir İnanır’a da ayrıcalıklı bir ödül verildi. İki usta oyuncu, ‘Sinemamızın Yüzü Özel Ödülü’ ile onurlandırıldı.

30. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması ödülleri Çukurova Üniversitesi Kongre Merkezi’nde yapılan törenle sahiplerini buldu. Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen festivalin ödül töreninde sunuculuğu oyuncu Yetkin Dikinciler ve televizyon sunucusu Gülay Afşar’ın yaptı.

11 filmin yarıştığı Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda “En İyi Film” ödülünü Umut Subaşı’nın “Sanki Her Şey Biraz Felaket” filmi aldı. Subaşı aynı zamanda “En İyi Yönetmen” ve “En İyi Senaryo” ödüllerini alırken, filmi ayrıca “SİYAD Cüneyt Cebenoyan En İyi Film” ödülüne de değer görüldü.

“En İyi Erkek Oyuncu Ödülü”nü “Karganın Uykusu” filmindeki performansıyla Ahmet Ağğün alırken, “En İyi Kadın Oyuncu Ödülü”nü ise “Cam Perde” filmindeki rolüyle Selen Kurtaran aldı. “Karganın Uykusu” 6 ödül alarak geceye damgasını vurdu.

“Büyük barışı mutlaka sağlayacağız”

Törende Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yıldönümü olması nedeniyle verilen “Sinemanın Yüzü” ödülü, usta oyuncu Türkan Şoray ve Kadir İnanır’a verildi.

Ödülünü, 76’ncı Cannes Film Festivali’nde “En İyi Kadın Oyuncu Ödülü” kazanan Merve Dizdar’ın elinden alan İnanır, “2013’ten beri benim ağzımdan barıştan başka hiçbir şey çıkmadı. Ellerimizi birleştireceğiz, kalplerimizi kucaklaştıracağız ve büyük barışı mutlaka sağlayacağız. İşte o zaman bu dünyanın en güzel ülkesi ve burada yaşayan milyonlarca insan koca ülkeyi festival alanına çevirecek. Hep bir ağızdan coşkuyla bağıracak: Yaşasın tam bağımsız Türkiye” dedi.

Ayrıca hastalığı nedeniyle tedavisi süren yapımcı Türker İnanoğlu da “Emeğe Saygı” plaketine layık görüldü.

“En İyi Belgesel” dalında “Aladağ, Bir Yürek Yangını” ile “Jüri Özel Ödülü”ne layık görülen Ersin Erçin yaptığı konuşmada, “Umarım sesinizi duyurmak yürek yangınıza bir damla su serpmiştir. Bu ödülü yangında hayatını kaybeden kız çocuklarımız, onların mücadeleyi hiç bırakmayan aileleri ve cesur avukatları adına alıyorum, özellikle şu an cezaevinde olan Can Atalay” dedi.

30. Altın Koza Film Festivali’nde prömiyeri yapılan “Suyun Üstü” filmi ile En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü’nü alan Elit İşcan, ödül konuşmasında Gezi Davası’nda tutuklu yargılanan yapımcı Çiğdem Mater ve tüm Gezi tutsaklarına selam gönderdi.

İşcan, “Beni destekleyen aileme çok teşekkür ederim. Burada olmaktan yana çok mutluyum ama içim buruk. Çünkü festivallerde canım arkadaşım Çiğdem Mater’siz olmaya alışık değilim. Buna alışmayacağım da… Bu saçmalığın en kısa zamanda sonlanmasını ve Çiğdem’in yeniden bizimle burada olmasını istiyorum” dedi.

Ödül alan filmlerin tamamı şöyle:

En İyi Film Ödülü – Sanki Her Şey Biraz Felaket (Umut Subaşı)
Adana İzleyici Ödülü – Karganın Uykusu (Tunahan Kurt)
Mansiyon Ödülü – Bir Gün, 365 Saat (Reyhan, Leyla ve Asya)
En İyi Yönetmen Ödülü – Sanki Her Şey Biraz Felaket (Umut Subaşı)
En İyi Senaryo Ödülü – Sanki Her Şey Biraz Felaket (Umut Subaşı)
En İyi Kadın Oyuncu Ödülü – Selen Kurtaran/Cam Perde

En İyi Erkek Oyuncu Ödülü – Ahmet Ağgün/Karganın Uykusu
En İyi Müzik – Canset Özge Can/Karganın Uykusu
En İyi Görüntü Yönetmeni – Ziya Kasapoğlu/Karganın Uykusu
En İyi Sanat Yönetmeni – Meral Aktan/Annesinin Kuzusu
En İyi Kurgu Ödülü – Cam Perde (Fikret Reyhan)
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü – Elit İşcan (Suyun Üstü), Nilay Erdönmez (Yüzleşme)

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü – Necip Memili (Annesinin Kuzusu), Okan Urun (Yüzleşme)
Umut Veren Kadın Oyuncu Ödülü – Deniz Altan (Kıyıda)
Umut Veren Erkek Oyuncu Ödülü – Eser Ağçalı (Karganın Uykusu)
Film Yönetmenleri Derneği En İyi Yönetmen Ödülü – Alpgiray M. Uğurlu (Açık Kapılar Ardında)
SİYAD Cüneyt Cebenoyan En İyi Film Ödülü – Sanki Her Şey Biraz Felaket (Umut Subaşı)
Kadir Beycioğlu Jüri Özel Ödülü – Cam Perde (Fikret Reyhan)

Yılmaz Güney Özel Ödülü – Karganın Uykusu (Tunahan Kurt)
En İyi Belgesel Mansiyon Ödülü – Flaneuse (Vahit Sarıtaş)
Jüri Özel Ödülü – Aladağ, Bir Yürek Yangını (Ersin Erçin)
En İyi Belgesel Film – Rodakis’i Ararken (Kerem Soyyılmaz)
Adana Kısa Film Ödülü – Aynalı Zırhlı
Ulusal Öğrenci Filmleri Ödülü En İyi Kurmaca Film – Karıncanın Ayak İzleri

Deneysel Kategorisi En İyi Film – Sonsuza Dek Birlikte
Canlandırma Dalında En İyi Film – Nefes
Belgesel En İyi Film – Hayallerin Ötesinde
Fikret Öz anısına Jüri Özel Ödülü – Kuşlar İşer mi? (Arif Canbolat)
Uluslararası Kısa Film Ödülü Mansiyon Ödülü – Kolaj
Jüri Özel Ödülü – Amaia’s Guests
En İyi Film – No Place For Old Men

“Sansüre hayır”

Tüm jüri üyeleri, yaptıkları kapanış konuşmasında, ödül seçiminde olabildiğince adil davranmaya özen gösterdiklerini söyledi.

Kapanış konuşmasında jüri üyelerinin ortak vurgusu ise Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin belgesel seçkisinden çıkarılan “Kanun Hükmü” filminin hakkındaki sansür tartışmaları oldu.

Jüri üyelerinden Murat Uyurkulak, Altın Portakal jürisinin, “Kanun Hükmü” filminin belgeselden çıkarılması sonrası aldığı istifa kararına göndermede bulunarak “Sansüre hayır, Antalya jürisi ile dayanışma içindeyim” diye konuştu.

Kapanış töreninde Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar da, yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Altın Koza’yı marka haline getiren tüm sanatçılara teşekkür ederim. Emeğe çok önem verdiğimiz için festivale ‘Emek Ödülleri’ ile başladık. Sonra ‘Onur Ödülleri’ni verdik. Cumhuriyetimiz döneminde çok sayıda sanatçı yetişti. Atatürk’ün işaret ettiği de buydu. Adana’da çok sayıda sanatçı yetişti.

Altın Koza, bu nedenle bir marka. Cumhuriyet’in 100’üncü yılında yüz akı olan ‘Kuru Otlar Üstüne’nin galasını Adana’da yaptık. Türk kadınını dünyaya tanıttığı için Merve Dizdar’ı tebrik ediyorum. Sanatı yüceltip sanatçının yanında olmamız lazım. Atatürk’e şükranlarımı sunuyorum.”

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir