Ultrason nedir? Detaylar

Ultrason taraması, vücudunuzun içinden canlı görüntüler yakalamak için yüksek frekanslı ses dalgalarını kullanan tıbbi bir testtir. Aynı zamanda sonografi olarak da bilinir. Teknoloji, ordunun uçakları ve gemileri tespit etmesine yardımcı olan sonar ve radar tarafından kullanılan teknolojiye benzer.

Ultrason, doktorunuzun kesi yapmaya gerek kalmadan organlar, damarlar ve dokulardaki sorunları görmesini sağlar. Diğer görüntüleme tekniklerinin aksine, ultrasonda radyasyon kullanılmaz. Bu nedenle, hamilelik sırasında gelişmekte olan bir fetüsü görüntülemek için tercih edilen yöntemdir.

Neden ultrason yapılır?

Çoğu insan ultrason taramalarını hamilelikle ilişkilendirir. Bu taramalar hamile bir anneye doğmamış çocuğunun ilk görüntüsünü sağlayabilir. Bununla birlikte, testin başka birçok kullanımı vardır.

Organlarınızın içten görünmesini gerektiren ağrı, şişme veya diğer semptomlarınız varsa doktorunuz ultrason isteyebilir. Bir ultrason aşağıdakilerin bir görünümünü sağlayabilir:

  • Mesane
  • Beyin (bebeklerde)
  • Gözler
  • Safra kesesi
  • Böbrekler
  • Karaciğer
  • Yumurtalıklar
  • Pankreas
  • Dalak
  • Tiroid
  • Testisler
  • Rahim
  • Kan damarları

Ultrason, biyopsiler gibi belirli tıbbi prosedürler sırasında cerrahların hareketlerine rehberlik etmenin de yararlı bir yoludur.

Ultrason için nasıl hazırlanılır?

Bir ultrasona hazırlanmak için atacağınız adımlar, incelenen alan veya organa bağlı olacaktır. Doktorunuz, özellikle karnınız muayene ediliyorsa, ultrasonunuzdan sekiz ila 12 saat önce oruç tutmanızı söyleyebilir. Sindirilmemiş yiyecekler ses dalgalarını engelleyerek teknisyenin net bir görüntü elde etmesini zorlaştırabilir.

Safra kesesi, karaciğer, pankreas veya dalak muayenesi için, testinizden önceki akşam yağsız bir yemek yemeniz ve ardından işleme kadar oruç tutmanız söylenebilir. Ancak, talimatlara göre su içmeye ve ilaçları almaya devam edebilirsiniz. Diğer muayeneler için, bol su içmeniz ve idrarınızı tutmanız istenebilir, böylece mesaneniz dolu ve daha iyi görünür.

Doktorunuza muayeneden önce aldığınız reçeteli ilaçlar, reçetesiz satılan ilaçlar veya bitkisel takviyeleri anlattığınızdan emin olun. İşlemden önce doktorunuzun talimatlarına uymanız ve aklınıza takılan soruları sormanız önemlidir.

Bir ultrason minimum risk taşır. X ışınları veya BT taramalarının aksine, ultrasonlar radyasyon kullanmaz. Bu nedenle gebelikte gelişmekte olan bir fetüsü incelemek için tercih edilen yöntemdir.

Ultrason nasıl yapılır?

Muayeneden önce hastane önlüğü giyeceksiniz. Büyük olasılıkla, test için vücudunuzun bir bölümü açıkta olacak şekilde bir masaya uzanmış olacaksınız.

Sonograf olarak adlandırılan bir ultrason teknisyeni cildinize özel bir kayganlaştırıcı jöle uygulayacaktır. Bu sürtünmeyi önler, böylece ultrason dönüştürücüyü cildinize sürtebilir. Dönüştürücü, mikrofona benzer bir görünüme sahiptir. Jöle ayrıca ses dalgalarının iletilmesine yardımcı olur.

Dönüştürücü, vücudunuza yüksek frekanslı ses dalgaları gönderir. Dalgalar, bir organ veya kemik gibi yoğun bir nesneye çarptıklarında yankılanırlar. Bu yankılar daha sonra bilgisayara geri yansıtılır. Ses dalgaları insan kulağının duyamayacağı kadar yüksek. Doktor tarafından yorumlanabilecek bir resim oluştururlar.

İncelenen alana bağlı olarak, teknisyenin daha iyi erişebilmesi için pozisyonları değiştirmeniz gerekebilir. İşlemden sonra jel cildinizden temizlenecektir. Tüm prosedür, incelenen alana bağlı olarak tipik olarak 30 dakikadan az sürer. Prosedür bittikten sonra normal aktivitelerinize devam etmekte özgür olacaksınız.

Ultrasondan sonra;

Muayenenin ardından doktorunuz görüntüleri gözden geçirecek ve herhangi bir anormallik olup olmadığını kontrol edecektir. Bulguları tartışmak veya bir takip randevusu ayarlamak için sizi arayacaklar.

Ultrasonda anormal bir şey ortaya çıkarsa, incelenen alana bağlı olarak CT taraması, MR veya biyopsi doku örneği gibi diğer teşhis tekniklerinden geçmeniz gerekebilir. Doktorunuz ultrasonunuza dayanarak durumunuzu teşhis edebilirse, tedavinize hemen başlayabilir.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir