Ülkü Ayvaz Kimdir? Hayatı, Eserleri

5 Mayıs 1955 yılında Bayburt’ta dünyaya gelen Ülkü Ayvaz, 23 Nisan 2016 yılında İstanbul’da hayatını kaybetti. Tiyatro oyunları kadar, sade anlatımıyla günlük yaşamın ayrıntılarını işlediği öyküleri ile de dikkat çekti.

İstanbul Davutpaşa Lisesi’nden mezun olan Ülkü Ayvaz, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü’nü bitirdi. İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda hâlen dramaturg olarak görev yaptı. Tiyatro oyunları yanında radyofonik oyunlar ve öykü kitapları da yayınlandı.

Eserleri çeşitli ödüller kazanan sanatçının değişik yapıtları çeşitli dillere çevrildi, oyunları Devlet ve özel tiyatrolar ile yurtdışında Rusya, Makedonya ve Almanya’da sahnelendi. İlk kez 2011-2012 sezonunda sahnelenen Külhanbeyi Müzikali ile 16. Afife Tiyatro Ödülleri’nde Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülü kazandı.

Ülkü Ayvaz, TRT için ‘Çocuklarla Başbaşa’ ile ‘Gençlerle Başbaşa’ programlarına dramalar yazdı. İstanbul Devlet Tiyatrosu için “Sanat İnsanları” etkinliğine de, tiyatronun sanatçılarının rol aldığı şu sahne belgesel-sahne senaryolarını yazdı: Adalet Ağaoğlu, Aziz Nesin, Can Yücel, İlhan Selçuk, Mehmed Kemal, Vedat Günyol, Turhan Selçuk, Necati Cumalı, Lütfi Ö. Akad, Salah Birsel…

Ülkü Ayvaz’ın eserleri: Oyunları: Yeniden Yaratma, Vali-i Vilayet Hademe-i Devlet, Troya’yı Özlüyorum, Külhanbeyi Operası, Geriye Bakma / Bağlanma, Külhanbeyi Müzikali, 7 Radyo Oyunu.

Çocuklar için tiyatro oyunları: Şahane Lunapark, Yaşasın Gökkuşağı, Teneke Şövalyeler, Papatya, Evim, Güzel Evim, Gümüş Saçlı / Altın Gözlü, Karagöz ile Hacivat, Fare ile Müzik.

Öykü: İşlerin Yolunda Gitmesine Engel Olan Kim ?, Gri Oğullar, Olaylar Ve Kahramanlar, Yatalak Kraliçe.

İnceleme: Duvardan Gelen Sesler

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir