‘Ukrayna Savaşı’nda Sivil Can Kaybı 549’a Yükseldi

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği 24 Şubat tarihinde başlayan Ukrayna savaşında şimdiye kadar 549 sivil ölüm kaydettiklerini açıkladı. 957 sivilin de çatışmalarda yaralandığını açıklayan kuruluş “insani acıların” artarak sürdüğünü ifade etti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de savaşta şimdiye kadar sağlık kuruluşu, sağlık çalışanı ve ambulanslara yönelik 29 saldırı kaydettiklerini açıkladı. Bu saldırılar arasında Rus güçlerinin Mariupol’deki çocuk ve doğum hastanesi binasına Çarşamba günü düzenlediği saldırı da sayıldı. DSÖ Sözcüsü Margaret Harris saldırıda 12 kişinin hayatını kaybettiğini ve 34 kişinin yaralandığını aktardı.

Ukrayna’dan kaçanların sayısı 2,5 milyonu geçti

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR) açıklamasına göre 24 Şubat tarihinde başlayan Rusya işgalinde Ukrayna’dan kaçanların sayısı 2,5 milyonu geçti. UNHCR Başkanı Filippo Grandi “Yaklaşık 2 milyon kişinin de Ukrayna içinde yerini değiştirdiğini tahmin ediyoruz. Milyonlar bu anlamsız savaş nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalıyor” dedi. BM’ye bağlı Uluslararası Göç Örgütü de Ukrayna’yı terk edenler arasında 116 bin başka ülke vatandaşı bulunduğu bilgisini paylaştı. Ukrayna’nın nüfusu savaştan önce yaklaşık 37 milyondu.

Savaşın Ukrayna’ya şu anki maliyeti 119 milyar dolar

Ukrayna Ekonomi Bakan Yardımcısı Denis Kudin 24 Şubat tarihinde başlayan savaşın Ukrayna’ya şimdiye kadar olan maliyetini 119 milyar dolar olarak açıkladı. Ukrayna resmi haber ajansı Ukrinform’un haberine göre Kudin, maliyetin savaşın sürdüğü her gün daha da arttığını belirtti. Çatışma bölgelerinin bölgelerinde firmaların yüzde 75’inin ekonomik faaliyetlerini sonlandırdığını belirten Kudin hesaplamalarında doğrudan zararların yanı sıra ekonominin gerilemesiyle kaydedilen dolaylı kayıpları da dikkate aldıklarını söyledi.

BM: Rusya’nın misket bombası kullandığına dair raporlar var

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Ukrayna’daki yerleşim yerlerinde Rus birliklerinin birçok kez misket bombası kullandığına dair güvenilir raporlar bulunduğunu  bildirdi. İnsan Hakları Yüksek Komiserliği sözcüsü, “Siviller, ve sivillere ait yerler ile kent ve köylerin bombalanmasının ve gelişigüzel saldırıların uluslararası hukuka göre yasak olduğunu Rus yetkililere hatırlatırız” şeklinde konuştu. Sözcü, bunun savaş suçu teşkil edeceğini kaydetti.

BM: Ukrayna’da hiçbir biyolojik silah programı bilinmiyor

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Rusya’nın talebi üzerinde Ukrayna’nın “biyolojik silah” ürettiği iddialarını görüşmek üzere olağanüstü toplandı. BM Silahsızlanma Yüksek Temsilcisi Izumi Nakamitsu, “Biyolojik silah programı iddialarına ilişkin medyada yer alan haberler hakkında bilgim var. BM tarafından hiçbir biyolojik silah programı bilinmiyor” şeklinde konuştu.

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield “Ukrayna’nın biyolojik silah programı yok. Ukrayna’da ABD tarafından desteklenen biyolojik silah laboratuvarı yok” dedi. Thomas-Greenfield, “Rusya’nın Ukrayna halkına karşı kimyasal veya biyolojik unsurlar kullanmayı planladığından derin endişe duyuyoruz” şeklinde konuştu. İngiltere’nin BM Daimi Temsilcisi Barbara Woodward Rusya’nın iddialarına tepki göstererek, Rusya’yı “dezenformasyon ve yalanlarını yaymak” için BM Güvenlik Konseyi’ni kullanmakla suçladı.

Ukrayna’nın BM Daimi Temsilcisi Sergey Kislitsa da “biyolojik silah programı” iddialarını reddederek, Ukrayna’nın uluslararası yükümlülüklerini yerine getirdiği ve ilgili uluslararası kuruluşlarla iş birliği yaptığı bir sağlık sistemi olduğunu belirtti. Çin BM Daimi Temsilcisi Zhang Jun ise Moskova’nın verdiği “ilgili bilgileri” not ettiklerini belirterek, bu iddiaların “uluslararası toplumda büyük dikkat toplaması ve incelenmesi” gerektiğini ifade etti.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir