Ukrayna – Rusya Savaşı: Zelenskiy’den Karşı Saldırı Başladı Sinyali

Başkent Kiev’de Kanada Başbakanı Justin Trudeau ile yapılan görüşme sonrası kameralar karşısına geçen Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodomir Zelenskiy, ülkesinin uzun süredir hazırlandığı ve beklenen karşı saldırısına başladığına dair sinyaller verdi.

Operasyonlara ilişkin detay bilgi paylaşmayan Zelenskiy, “Ukrayna’da uygun şekilde karşı saldırı ve savunma eylemleri devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Kanada Başbakanı Trudeau, ülkesinin Ukrayna’ya Rusya’ya karşı savaşında 500 milyon dolarlık daha askeri yardım yapma kararı aldığını söyledi. Kanada Başbakanı’nın Kiev ziyareti güvenlik gerekçesiyle önceden duyurulmadı.

Trudeau, Kiev’de hayatını kaybeden Ukraynalı askerler için yapılmış anıtı ziyaret etti ve ardından Ukrayna Parlamentosu’na seslendi.

Kanada Başbakanı, Ukrayna Cumhurbaşkanı’yla yaptığı görüşmede de “Ne kadar uzun sürerse sürsün biz sonuna kadar yanınızda olacağız” dedi. Kanada, dünya üzerinde en çok Ukraynalı göçmenin yaşadığı ülkelerden biri olarak biliniyor.

Zelenskiy de Kanada Başbakanı Trudeau’ya destekleri için teşekkür etti. Zelenski ayrıca ülkesinin Rusya’ya karşı saldırılara başladığını da ima eden ifadeler kullandı ancak detay vermedi.

Zelenskiy, Rusya lideri Vladimir Putin’e iletilmesini istediği gazetecilere verdiği mesaında da ülkesnin generallerinin durum hakkında son derece olumlu olduklarını söyledi.

Zelenskiy açıklamasında ayrıca “Mevzilerini koruyan ve ilerleme sağlayan herkese de teşekkür ediyorum” dedi.

Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Hanna Maliar da Telegram hesabından yaptığı açıklamada, durum netleşene dek kendilerinin pozisyonlarına dair bir açıklama yapmayacaklarını dile getirdi.

Ukrayna’nın aylardır hava koşullarının düzelmesiyle birlikte Rusya’nın ele geçirdiği bölgeleri yeniden geri almak amacıyla bir saldırı hazırlığında olduğu biliniyor.

Bu açıklamalar, Ukrayna’nın güneyinde ve doğusunda çatışmaların tırmanmasının ve beklenen saldırının ilerleyişi hakkındaki spekülasyonların ardından geldi.

Ukrayna birliklerinin doğuda Bahmut yakınlarında ve güneyde Zaporijya yakınlarında ilerlediği ve Rus hedeflerine uzun menzilli saldırılar düzenlediği bildirildi.

Fakat savaşan iki taraf birbirinin zıttı iddialarda bulunurken, cephedeki gerçeği değerlendirmek zor: Ukrayna ilerlediği iddiasında, Rusya ise saldırıları püskürttüğünü öne sürüyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cuma günü yayınlanan bir röportajında, Ukrayna kuvvetlerinin taarruza başladığını, ancak ilerleme girişimlerinin ağır kayıpları beraberine getirerek başarısızlıkla sonuçlandığını söyledi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir