Ukrayna – Rusya Savaşı: Ukrayna, Dört Köyü Geri Aldığını Açıkladı

Ukrayna ordusu, ülkenin güneydoğusundaki üç köyü Rusya’dan geri aldıklarını açıklarken, Ukrayna ordusunun geri aldığını iddia ettiği dört köye dair ise Moskova’dan henüz bir açıklama gelmedi.

Haber Merkezi / Ukrayna birliklerinin geçen haftadan bu yana Rus birliklerine yönelik saldırılarını özellikle ülkenin güneyinde ve doğusunda arttırdığı basına yansıyordu. Kiev’in, Rusya’nın Ukrayna’da ele geçirdiği toprakları geri almak için uzun zamandır karşı saldırı hazırlığında olduğu tahmin ediliyordu.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski önceki gece yaptığı açıklamada, Rusya’ya yönelik karşı saldırı başlattıklarını doğrulamıştı. Zelenski, “Karşı saldırı ve savunma eylemleri gerçekleşiyor” demiş, ancak karşı taarruzun hangi aşamada olduğu hakkında detay vermeyeceğini söylemişti.

Ukrayna birliklerinin doğuda Bahmut yakınlarında ve güneyde Zaporijya yakınlarında ilerlediği ve Rus hedeflerine uzun menzilli saldırılar düzenlediği bildiriliyordu. Fakat savaşan iki taraf birbirinin zıttı iddialarda bulunuyor ve cephedeki gerçeği değerlendirmek de zor; Ukrayna ilerlediği iddiasında, Rusya ise saldırıları püskürttüğünü öne sürüyor.

İnternette yayınlanan bir görüntüde, Ukrayna askerleri ülkenin doğusundaki Donetsk bölgesinde bulunan Storozheve köyünde Ukrayna bayrağı dalgalandırıyor ve Ukrayna Savunma Bakanı askerlere köyü geri aldıkları için teşekkür ediyor.

Ukrayna ordusu dün yaptığı açıklamada ise, ülkenin güçlerinin yine Donetsk bölgesi yakınlarındaki, Blahodatne, Neskuchne ve Makarivka köylerini Rus güçlerinden kurtardığını açıkladı. Storozheve köyü ise, Blahodatne’nin bitişiğinde yer alıyor.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı düzenli çatışma güncellemelerinde son 24 saat içinde Donetsk bölgesindeki Bakhmut, Avdivka ve Maryinka ile Luhansk bölgesindeki Bilohorivka yakınlarında 25 çatışma yaşandığını açıkladı.

Doğu cephesi komutanlığı sözcüsü Serhiy Cherevatyi, Bakhmut çevresinde karşı saldırının devam ettiğini ve Rus güçlerinin 700 metre geri püskürtüldüğünü kaydetti.

Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Anna Malyar, son olarak birliklerin Storojove köyünü geri aldığını duyurdu.

Malyar, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Ukrayna birliklerinin karşı taarruz operasyonunda başarı elde ettiğini ve Ukrayna bayrağının Donetsk bölgesindeki Rusya’nın kontrolü altında bulunan Storojove köyünde dalgalandığını kaydetti.

Reuters’in haberine göre Anna Malyar, mesajında, “Devlet bayrağımız Storojove üzerinde dalgalanıyor ve bu durum tüm Ukrayna toprakları kurtarılana kadar her yerleşim yeri için geçerli olacaktır. Mihail Ostrogradski 35. Deniz Piyade Tugayı’na teşekkür ederiz.” ifadesine yer verdi.

Anna Malyar, sosyal medya hesabından daha önce yaptığı paylaşımda, Bahmut yönünde Ukrayna birliklerinin saldırılarının devam ettiğini belirterek, “Blagodatne ve Makarivka yerleşim yerleri işgalden kurtarıldığı.” bilgisini paylaşmıştı. Malyar, Ukrayna askerlerinin savunmaya devam ettiği bölgelerde hiçbir mevzinin kaybedilmediğini ileri sürmuştu.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir