Ukrayna, Askerden Kaçanların İadesini İstemeye Hazırlanıyor

Ukrayna Milletvekili David Arakhamya, rüşvet ödeyerek veya evrakta sahtecilik yaparak Avrupa’ya kaçan kişilerin iadesinin istenmesi gerektiğini söyledi. Arakhamya, şu anda uluslararası yasal mekanizma oluşturmak için çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

Zelenski’nin partisi Halkın Hizmetkârı’nın parlamentodaki grup başkanvekili olan Arakhamya’nın sözleri, Kiev yönetiminin yasadışı uygulamaları açığa çıkarmak adına tüm seferberlikten muafiyet kararlarının yeniden inceleneceğini açıklamasından bir gün sonra geldi.

Karşı taarruz harekatının güney cephesinde Rusya savunmasını kırmakta zorlanan Ukrayna güçleri, Zaporijya’da ilk savunma hattını delmeyi başardı.

Ukrayna ordusundan perşembe günü yapılan açıklamada, Rus savunma hattının arkasına geçmeyi başaran birliklerin iki köye doğru ilerleyişini sürdürdüğü belirtildi.

Açıklamada, “Novodanilivka-Novoprokopivka yönünde başarılı olan birlikler, pozisyonlarını yeniden oluşturdu ve tanımlanan düşman hedeflerini topçu ateşi altına aldı” dendi.

Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Ukrayna güçlerinin Rus savunma hatlarında oluşturulan çatlakları genişleterek bir lojistik destek hattı kurmaya çalıştıklarını ve bu boşluklardan zırhlı araçları ilerletmeyi hedeflediklerini yazdı.

Ukrayna’nın üç aydır devam eden karşı taarruz harekatında son günlerde kaydettiği ilerleme Batılı istihbarat servisleri tarafından da memnuniyetle karşılandı.

WSJ’ye konuşan Batılı istihbarat subayları, Ukrayna’nın işgal altındaki Tokmak kentini kurtarabileceğini belirtirken, kentin Rus güçleri için bir lojistik merkez olduğuna dikkat çekildi.

Bölgedeki Rus askeri blogger’ları da Verbove köyü yakınlarında hareketliliğin arttığını belirtirken, Rus güçlerinin halen direndiğini vurguladı.

Rus güçlerinin savunma hattında yaşanan çatlakların bir kırılmaya dönüşmemesi için Ukrayna güçlerini ağır topçu ateşi ve drone saldırılarıyla vurduğu, ayrıca bölgeye ek askeri birlikler sevk ettiği ifade edildi.

Askerden kaçanların iadesi

Cephe hattında bunlar yaşanırken, Kiev’deyse önemli gündem maddelerinden biri askerlik çağında olup ülkeyi terk eden erkekler.

Konuyla ilgili dün bir açıklama yapan Ukraynalı milletvekili David Arakhamya, rüşvet ödeyerek veya evrakta sahtecilik yaparak Avrupa’ya kaçan kişilerin iadesinin istenmesi gerektiğini söyledi.

Zelenski’nin partisi Halkın Hizmetkârı’nın parlamentodaki grup başkanvekili olan Arakhamya, şu anda uluslararası yasal mekanizma oluşturmak için çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Ukraynalı vekil, “Emniyet güçlerimiz, bu kişiler için Rusya hariç dünyadaki tüm ülkelere iade talebinde bulunabilir. Peki bu insanlara ne olacak? Rüşvet, evrakta sahtecilik ve seferberlikten kaçma suçlarından yargı önüne çıkacaklar” diye konuştu.

Arakhamya’nın sözleri, Kiev yönetiminin yasadışı uygulamaları açığa çıkarmak adına tüm seferberlikten muafiyet kararlarının yeniden inceleneceğini açıklamasından bir gün sonra geldi.

(Kaynak: Independent Türkçe)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir