Türkan Şoray Kimdir? Hayatı, Filmleri

28 Haziran 1945 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Türkan Şoray, Fatma Girik, Hülya Koçyiğit ve Filiz Akın ile birlikte Yeşilçam’ın dört yapraklı yoncası olarak tasvir edilir.

Türkiye sinemasında “Sultan” lakabıyla anılan Türkan Şoray, oynadığı 222 film ile, dünyanın ‘en çok film çeviren’ kadın oyuncusu unvanına sahiptir.

1960’larda sinema ile tanışan Türkan Şoray, ilk sinema ödülü 1964 Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde Acı Hayat filmiyle en başarılı kadın oyuncu ödülünü aldı. Bunun yanı sıra Hülya Koçyiğit’in ardından Altın Portakal Film Festivali’nde “en iyi kadın oyuncu” ödülüne dört kez layık görüldü.

1991 yılında devlet sanatçısı seçilen Türkan Şoray, 12 Mart 2010 tarihinde UNICEF Türkiye iyi niyet elçisi seçildi: Sevgiyle yapılamayacak bir şey yoktur diye düşünüyorum. Gücü sevgiyle birleştirirsek birçok sorunun üstesinden gelebiliriz.

Türkan Şoray, sinema oyuncuları Hülya Koçyiğit, Filiz Akın ve Fatma Girik’le birlikte, Türkiye sinemasının bir dönemine damgasını vurmuş dört önemli kadın oyuncudan biri kabul edilir.

Bu dörtlü içerisinde, yönetmenlik yapan tek sinema oyuncusu olan Şoray, başrolünde kendisine eşlik eden Kadir İnanır ile oynadığı 1972 yapımlı Dönüş, 1973 yapımlı Azap, 1976 yapımlı Bodrum Hâkimi, 2015 yapımı Uzaklarda Arama’nın tek başına; 1981 yapımlı Yılanı Öldürseler filminin ise Şerif Gören ile birlikte yönetmenliğini yaptı.

Türkan Şoray, Haziran 2018’de verdiği bir röportajda “önüne iyi senaryolar gelmediği” gerekçesiyle oyunculuğu bıraktığını açıkladı.

Türkan Şoray’ın rol aldığı dizilerden bazıları: Bir Zamanlar Osmanlı Kıyam, Altın Kızlar, Vurgun, Aşk Yeniden, Cemile Cemile, Hayat, İkinci Bahar, Aynalar, Bir Aşk Uğruna, Tatlı Betüş, Gözlerinde Son Gece.

Türkan Şoray’ın rol aldığı filmlerden bazıları: Hatıraların Masumiyeti, Sinemada İstanbul: Kadrajdaki Şehir, Günay Belgeseli, Suna, Salih Tozan Belgeseli, Hicran Sokağı, Hayatımın Kadınısın, Sami Hazinses Belgeseli, Akad Sineması, Gönderilmemiş Mektuplar,

Nihavend Mucize, Yer Çekimli Aşklar, Şahmaran, Menekşe Koyu, Soğuktu ve Yağmur Çiseliyordu, Berdel, Ölü Bir Deniz, Ada, Rumuz Goncagül, On Kadın, Hayallerim, Aşkım ve Sen, Gramofon Avrat, Körebe, Bir Kadın Bir Hayat, Bir Sevgi İstiyorum, Seni Seviyorum, Metres, Seni Kalbime Gömdüm, Mine,

Yılanı Öldürseler, Küskün Çiçek, Hazal, Aşk ve Nefret, Tatlı Nigar, Sultan, Cevriyem, Bir Aşk Masalı, Selvi Boylum, Al Yazmalım, Dila Hanım, Baraj, Devlerin Aşkı, Deprem, Bodrum Hakimi, İnce Memed Vuruldu, Acele Koca Aranıyor, Çılgınlar, Yüreğimde Yare Var, Açlık, Sultan Gelin, Namus Borcu,

Mahpus, Güllü Geliyor Güllü, Dert Bende, Azap, Asiye Nasıl Kurtulur, Macera Kadını, Kızgın Delikanlı, Kader Kapıyı Çaldı, Gözleri Ömre Bedel, Gençlik Rüzgarı, Fıstık Gibi Maşallah, Bücür, Bomba Gibi Kız, Anasının Kuzusu, Adanalı Tayfur Kardeşler, Badem Şekeri.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir