Tuncer Bakırhan: Kürtçesiz Kürt Oluşturmak İstiyorlar

Partisinin grup toplantısında konuşan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Lazca, Süryanice, Çerkezce ve diğer birçok dilin kaybolduğunu belirterek, “Türkiye 100 içinde dil mezarlığına dönüştü. Halen zindan duvarlarında ‘Türkçe konuş çok konuş’ yazılıyor. Ancak direnişle dilimiz bugünlere kadar geldi” dedi. 

Asimilasyonun AK Parti’nin kuruluşundan bu yana da sürdüğünü ifade eden Bakırhan, şöyle devam etti: “AKP, alternatif bir Kürdoloji oluşturmak istiyor. Üniversitelerde Kürtçe bölümler açtı. Öğrenciler okulu bitirdi, öğretmen oldular ancak atamaları olmadı.

Seçmeli dersler başladı, TRT Şeş adında bir televizyon açtılar. Fakat TRT Şeş’te sabahtan akşama kadar Kürtçelere, Kürtçeye hakaret ediyorlar.  Kürtçesiz bir Kürt oluşturmak istiyorlar. Acımızı, sevigimizi, hikayelerimiz anadilimizde yaşamamızı istemiyorlar.”

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, partisinin haftalık Meclis grup toplantısında gündemi değerlendirdi. Bakırhan, 21 Şubat Dünya Anadil Günü dolayısıyla değerlendirmesini Kürtçe yaptı.

Bianet’in aktardığına göre, grup toplantısına katılanların “Dünya Anadili Gününü” kutlayarak konuşmasına başlayan Bakırhan, konuşmasında anadilin önemine vurgu yaptı.

Diller üzerindeki asimilasyon politikalarına değinen Tuncer Bakırhan, Türkiye’de 100 yıl önce 20 dil konuşulduğunu ancak bu dillerin büyük bir kısmının kaybolduğunu belirtti.

Konuşmasında yazar Antti Jalava’nın sözlerinden alıntı yapan Bakırhan, “Bir yazar der ki, ‘Anadilim benim derim ve diğer diller ise giysilerimdir. İnsan ne zaman isterse kendi isteklerine göre giysilerini değiştirebilir ama derisini değiştiremez.’ Biz de diyoruz ki anadilimiz sadece derimiz değil, ruh ve canımızdır” dedi.

Kürt dilinine emek ve katkısı olan isimleri sıralayan Bakırhan, “Baba Tahir Uryan, Elî Herîrî, Ehmedê Xanî, Melayê Cizîrî, Feqiyê Teyran, Cegerxwîn, Celadet Elî Bedirxan, Ape Musa (Musa Anter) Ferhat Kurtay, Mehmed Uzun bizim yüreğimizdeler” diye devam etti.

Tuncer Bakırhan, konuşmasında Dengbêj Ayşe Şan’ın “Zimanê Kurdî zimanê me ye” şarkısından bir paragraf okuyarak sürdürdü.

Devletin Kürtçe üzerindeki baskılarına değinen Tuncer Bakırhan, ‘Türkiye’nin kurulduğu günden bugüne Kürtçe üzerindeki baskıların devam ettiğini” söyledi.

Lazca, Süryanice, Çerkezce ve diğer birçok dilin ise kaybolduğunu söyleyen Bakırhan, “Türkiye 100 içinde dil mezarlığına dönüştü. Halen zindan duvarlarında ‘Türkçe konuş çok konuş’ yazılıyor. Ancak direnişle dilimiz bugünlere kadar geldi” dedi.

Asimilasyonun AK Parti’nin kuruluşundan bu yana da sürdüğünü ifade eden Bakırhan, şöyle devam etti: “AKP, alternatif bir Kürdoloji oluşturmak istiyor. Üniversitelerde Kürtçe bölümler açtı. Öğrenciler okulu bitirdi, öğretmen oldular ancak atamaları olmadı. Seçmeli dersler başladı, TRT Şeş adında bir televizyon açtılar. Fakat TRT Şeş’te sabahtan akşama kadar Kürtçelere, Kürtçeye hakaret ediyorlar.  Kürtçesiz bir Kürt oluşturmak istiyorlar. Acımızı, sevigimizi, hikayelerimiz anadilimizde yaşamamızı istemiyorlar.”

Kayyımların Kürtçeye yönelik baskılarına da değinen Bakırhan, “Kayyım darbesi sonrası Kürtçe üzerindeki baskılar arttı. Kürtçe gazete, radyo, televizyon, ajans, anaokulları kapatıldı. Kayyımlar ilk olarak Kürtçe tabelalara saldırdı. Kurdî-Der ve Kürt Enstitüsü’nü kapattı. Celadet Elî Bedirxan ve Cegerxwîn’un isimlerini tabelalardan kaldırdılar. Kayyımlar, Kürt dilinin düşmanlarıdır. Erdoğan, ‘Asimilasyona karşı her çocuk kendi anadilini bilmeli’ diyor. Kürtler ‘bizim dil’ dediğinde ise ‘terörist’ oluyorlar. Meclis’te arkadaşlarımız Kürtçe konuştuğunda ‘bilinmeyen’ ya da ‘anlaşılmayan’ dil olarak kaydediliyor. Bizim dilimiz ne bilinmeyen ne de anlaşılmayan dildir. Bizim dilimiz Kürtçedir. 100 yıldır konuşuluyor” dedi.

“Kürtçenin resmi dil olmasını istiyoruz”

Anadilinde konuşmaya çağıran Tuncer Bakırhan, şöyle devam etti: “Yaşamın her alanında dilimizle konuşmalıyız. Dilimizi varlığımız olarak görmeliyiz. Önümüzde yerel seçimler var. Belediyeleri kayyımlardan aldığımız zaman yine çok dilli belediyeciliği hayata geçireceğiz. Dilimiz kırmızı çizgimizdir. Sözümüzdür; bu zalimler neyi bozmuşsa, biz daha iyisini yapacağız. Kürtçe kurs ve kreşler açacağız. Seçmeli derslere karşı değiliz. Ancak 21’inci yüzyılda bu tartışmalarda utanç duyuyoruz; Bir gülle bahar gelmez. Anadil insan hakkıdır. Biz Kürtçenin resmi dil olmasını istiyoruz”

Tuncer Bakırhan konuşmasını, Kürt şair Cigerxwin’un şiiriyle bitirdi: “Ez xum xuma avên çeman, Ez çerx û govend û sema, Tînim di nav kat û lema, jîn im, hebûn im, tevger im…”

Bakırhan’ın ardından Mardin Milletvekili George Arslan kürsüye çıktı ve Süryenice konuştu. Mardin Milletvekili Saliha Aydeniz ise kürsüye gelerek Zazaca konuşma yaptı. Bereket Kar da partililere Arapça hitap etti. Zeyno Bayram Gürcüce ve Lazca konuştu. Murad Mıhçı ise Ermenice seslendi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir