Tuncer Bakırhan: Bizi Tehdit Edenlere Pabuç Bırakmayacağız

Van’da halka seslenen DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, “Aklımızla alay ediyorlar, yine birkaç gün önce şahlanış dönemini başlattıklarını söylediler. Allah aşkına, Türkiye’de faizin dışında ne şahlandı? Enflasyonun dışında şahlanan bir şey var mı? Yoksulluğun dışında şahlanan bir şey var mı? Baskınız şahlandı, zulmünüz şahlandı” dedi ve ekledi:

Cezaevleri yaparak şahlandınız. Erdoğan ve AKP- MHP iktidarı, emin olun sizden sonra bu halk şahlanacak, demokrasi şahlanacak. Kürt düşmanlığında şahlandılar, Kürt’ü cezaevine atmakta şahlandılar ama bizim için iyi olan, kıymetli olan hiçbir şeyde şahlanmadılar.

“Newroz’daki milyonları gördü, Kürt halkının taleplerini ve iradesini gördü, belki gelir orada biz özeleştiri verir diye düşündük. Özür diler, önümüzdeki dönem için Kürt halkının selamını alır dedik. Diyarbakır’a gelmiş hala bize hakaret, hala tehdit, şantaj. Sen kimi tehdit ediyorsun? Biz Şeyh Saidlerden, Seyid Rızalardan gelen bir partiyiz. Biz Ape Musaların torunlarıyız, Orhan Doğanların yoldaşıyız, Sakinelerin yoldaşlarıyız. Bizim kentimizde, Kürdistan’da bizi tehdit edenlere pabuç bırakır mıyız?”

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, yerel seçimler kapsamında partisinin Van’da konuştu. Bakırhan, konuşmasında şunları söyledi:

“Hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum, hoş geldiniz. Emin olun her zaman söylüyorum; Kürdistan’ın kalbi Van’dır, Van! Van 31 Mart’ta 14 belediyenin 14’ünü de alarak büyük bir müjde verecek. Değerli Vanlılar; bu dostu sevindiren düşmanı çıldırtan mahşeri kalabalık karşısında iki çok değerli arkadaşımıza selamlarımızı göndermek istiyoruz. Sizin seçtiğiniz, 8 yıldır cezaevinde tutulan Bekir Kaya’ya selam ve sevgilerimizi gönderiyoruz.

Yine sizin evladınız, arkadaşınız, yoldaşınız, 30 yıldır birlikte mücadele ettiğimiz kıymetli vekiliniz Nazmi Gür’e de bugün Van’dan binlerce selam ve sevgi gönderiyoruz. Nazmi Gür ve Bekir Kaya şahsında da Selahattin Demirtaşlara, Gültan Kışanaklara, Leyla Güvenlere, Sebahat Tuncellere, cezaevindeki binlerce yoldaşımıza binlerce selam gönderiyoruz. Şimdi Van’a soruyorum: Selahattinlere, Gültanlara, cezaevindeki binlere 31 Mart’ta 14 belediyenin 14’ünü alarak büyük bir müjde göndermeye var mısın?

Değerli halkımız, bu son seçim mitingimiz. Son miting nerede yapılır? Her parti son mitingini en güçlü olduğu kentte yapar. Biz de Van halkını ne kadar sevdiğimizi, Van halkının ne kadar büyük, coşkulu, onurlu, güçlü bir halk olduğunu göstermek için özellikle Van’da yapıyoruz. Sizler yıllardır bize güç ve destek verdiniz. Bütün baskılara rağmen davanızdan, mücadelenizden vazgeçmediniz. Van halkıyla ne kadar övünsek azdır. Dolayısıyla Dersim adına, Amed adına, Serhat adına, bütün Kürdistan coğrafyası adına Van halkının mücadelesini bir kez daha selamlıyorum. Serkeftin!

Emin olun bütün yanlış hesaplar Kürt halkının toplandığı bu meydanlardan döner. 40 yıldır önce baskıyla ve faili meçhul cinayetlerle sindirmeye çalıştılar. Yetmedi; köylerimizi boşalttılar, köylerimizi yaktılar, yaylalarımızı yasakladılar. Kürt halkının kendi coğrafyasında, köyünde yaşamasına izin vermediler. Ama Van halkı vazgeçti mi? Hayır. Bu sefer de insanlarımızı cezaevlerine doldurdular. Zindanlarla da başaramadılar. Çünkü siz Van halkının, onurlu Kürt halkının mücadelesi bir hakikat mücadelesidir ve haklı bir mücadeledir.

Bu mücadeleyi ne zindanlar ne faili meçhul cinayetler ne zor ne faşizm engelleyemeyecektir. İşte bir kez daha Kürt’ü tanımayanlara, diline “bilinmeyen dil” diyenlere, iradesini zindanlara tıkayanlara diyoruz ki yanlış hesabınız Van’dan döner, bu meydandan döner. Yanlış hesabınız Van Kalesine çarpar paramparça olur. Kürt’ü, Kürt sorununu baskıyla ve zorla bitirmeye çalışan politikanız iflas etmiştir. Çünkü baskılar karşılık bulmuş olsaydı işte bugün bu meydanı on binler doldurmazdı.

Newroz alanında Van 400 bin insanla onurlu davasına ve bayramına sahip çıkmazdı. Bir an önce inkarcı politikalarınızdan vazgeçin! Kürt halkı her zaman barış elini uzatmaya açık bir halktır. Her zaman müzakereye ve diyaloga açık bir halktır. Bu ülkenin ekonomisini, bu ülkenin geleceğini Kürt anadilini konuşmasın diye batırdınız, bitirdiniz. Yazıktır. Türkiye’de insanlar geçinemiyor. Kürt’ü kardeş saysaydınız ve savaşa harcadığınız milyar dolarları emekliler, yoksullar, işsizler için yatırıma dönüştürseydiniz, Türkiye Ortadoğu’nun en gelişmiş ülkesi olurdu.

Ama bunların aklı Kürt düşmanlığındadır. Ve Kürt düşmanlığı var olduğu müddetçe ne yoksulu ne emekliyi ne de emekçiyi düşünüyorlar. İşte bugün Van bir kez daha barışı haykırıyor. Van bir kez daha Kürt meselesinin demokratik yollarla, diyalogla çözülmesini istiyor. Van, dilini ve kültürünü özgürce yaşamak istiyor. Van, iradesinin serbest kalmasını istiyor. Van bu hırsız kayyım düzeninin son bulmasını istiyor.

Sayın Erdoğan sabah akşam DEM Parti’yi konuşacağına bir gün de Saray’dan başını çıkar, bir gün de Saray medyasının dışında bir medyayı izle. Van Valisine, Van’daki bürokratlara da buradan sesleniyorum; bu meydandaki yüz binlerin taleplerini, bu meydanın resmini, bu mitingin görüntüsünü Cumhurbaşkanına gönderin, baksın Kürtler nerede, baksın Kürtlerin iradesi kim, baksın Kürtler ne istiyor. Ama onlar gözlerini kapamış, kulaklarını tıkamış. Varsa DEM Parti yoksa DEM Parti diye bize düşmanlık yapıyor. Başınıza DEM Parti kadar taş düşsün!

“Van, seçimi rekor bir oyla almaya var mı?”

Şimdi kayyımları sizlere anlatmayacağım. Kayyım hırsızlıktır, yolsuzluktur. Kürtlerin diline, kültürüne düşmanlıktır. Kadınlara, gençlere düşmanlıktır. Var mısınız 31 Mart’ta Kürdistan’daki bütün kayyımları Saray’a göndermeye? Kayyımlar çalıp çırptılar, belediyeleri borçlandırdılar. O da yetmedi şimdi belediyenin elindeki mülkiyetleri yandaşlarına peşkeş çekiyorlar. En son sizlere çok ilginç bir şey söyleyeceğim.

Daha dün Batman kayyımı 53 milyon TL’ye gıda kolileri hazırlatmış. Gıda kolilerinin üzerine Batman AKP Belediye Başkan Adayının fotoğrafını yapıştırmış, insanlara dağıtıyor. Allah aşkına, bir belediyenin olanaklarını bir partiye kullandırdığını nerede gördünüz, hangi inançta gördünüz, hangi dinde gördünüz? Kayyım, belediye başkanı değil, o makamı zaten gasp ettiğini çok iyi biliyor. Batman halkının, Van halkının bütçesini AKP’li adaylar için harcıyor. Peki, bunlara gerekli cevabı 31 Mart’ta verecek miyiz?

Halkçı, toplumcu, Kürt’ün ve emekçinin yanında olan belediyecilik anlayışını Van ve bütün ilçelerinde yönetime taşıyacak mıyız? Kayyım Efendi, son 3 günün. İnşallah 1 Nisan’da Van halkı, kadınlar, gençler, melelerimiz, seydalarımız tekrar kendi iradelerine, yönetimlerine kavuşacak. Van, son 3 gün kaldı. Seçimi rekor bir oyla almaya var mısın? Hakkarililer, Şırnaklılar Van’dan daha yüksek oy alacaklarını söylüyorlardı. Eminim ki onlar da rekor oy alacaklar ama Van’ın rekoruna hiçbir kentimiz ulaşamayacaktır.

Recep Tayyip Erdoğan dün demiş ki “Kürtler bizim sayemizde mutluluk ve özgürlük gördü”. Allah aşkına, elinizi vicdanınıza koyun, 22 yıldır tek bir gün rahat uyuyabildik mi? Tek bir gün özgür olabildik mi? Kemal Kurkut’u unuttuk mu? Peki Osman Şiban’ı ve Servet Turgut’u unuttuk mu? Taybet Anayı unuttuk mu? 10 yıldır Kürt halkının iradesine atanan kayyımları unuttuk mu?

Cezaevinde 75 yaşında Hatice Yıldız, benim de akrabam olur, kızına ve arkadaşlarına para gönderdiği için hasta yatağında sedyeyle cezaevine gönderildi. Bu mudur mutluluk? Bu mudur özgürlük? Kürt halkı, Türkiye halkları 22 yıldır sizinle birlikte ne mutludur ne de özgürdür. İnşallah bu halk, Türkiye halkları 31 Mart’ta oylarıyla bu zalim düzene, bu faşizan anlayışa, bu kayyımcı anlayışa kırmızı kart göstererek bir nebze de olsa mutluluk ve özgürlüğü tadacaktır.

“Siz gittiğinizde mutlu ve özgür olacağız”

Sanki uzayda yaşıyor. İnsanlar yoksul, insanlar geçinemiyor. Emekli maaşı 10 bin lira. İnsanlar kirasını ödeyemiyor. Çocuğuna süt alamayan, bez alamayan, mama alamayan bir ülkenin insanları nasıl mutlu olabilir Sayın Erdoğan? Biz mutlu değiliz. Kürtler mutlu değil. Kadınlar hiç mutlu değil. Gençlerin geleceğini çaldınız, umudunu çaldınız. Utanmadan bir de diyorsunuz ki bizimle birlikte Kürtler mutlu ve özgür oldu. Hayır, inşallah siz gittiğinizde Kürtler mutlu ve özgür olacaklardır.

Aklımızla alay ediyorlar, yine birkaç gün önce şahlanış dönemini başlattıklarını söylediler. Allah aşkına, Türkiye’de faizin dışında ne şahlandı? Enflasyonun dışında şahlanan bir şey var mı? Yoksulluğun dışında şahlanan bir şey var mı? Baskınız şahlandı, zulmünüz şahlandı. Cezaevleri yaparak şahlandınız. Erdoğan ve AKP- MHP iktidarı, emin olun sizden sonra bu halk şahlanacak, demokrasi şahlanacak. Kürt düşmanlığında şahlandılar, Kürt’ü cezaevine atmakta şahlandılar ama bizim için iyi olan, kıymetli olan hiçbir şeyde şahlanmadılar.

Newroz’daki milyonları gördü, Kürt halkının taleplerini ve iradesini gördü, belki gelir orada biz özeleştiri verir diye düşündük. Özür diler, önümüzdeki dönem için Kürt halkının selamını alır dedik. Diyarbakır’a gelmiş hala bize hakaret, hala tehdit, şantaj. Sen kimi tehdit ediyorsun? Biz Şeyh Saidlerden, Seyid Rızalardan gelen bir partiyiz. Biz Ape Musaların torunlarıyız, Orhan Doğanların yoldaşıyız, Sakinelerin yoldaşlarıyız. Bizim kentimizde, Kürdistan’da bizi tehdit edenlere pabuç bırakır mıyız?

Kürt sorunu ciddiyet ister, samimiyet ister. Kürtler onurlu bir halktır. Böyle samimiyetsiz, ciddiyetsiz olanlara; Kürdistan coğrafyasında DEM Parti’yi, bizi tehdit eden edenlere ne yapacağız? 31 Mart’ta büyük bir cevap verecek miyiz? Beyefendi şimdi sabah akşam çıkıyor operasyon diyor, teröristan diyor, terörist diyor. Ancak sizler öyle onurlu bir halksınız ki onların savaşçı ve baskıcı politikalarına Newroz’da öyle bir cevap verdiniz ki Ankara’da, Saray’da yapılan hesabın Newrozlarda boşa çıktığını, Newrozlarda bir karşılığı olmadığını ortaya koydunuz.

İnşallah bu birliğimiz, bu heyecanımız, bu moralimiz, bu rengimiz; kadınıyla, genciyle, melesiyle, seydasıyla bugün burada ortaya koyduğumuz bu irade var olduğu sürece emin olun sırtımız yere gelmez. Emin olun bir gün Türkiye’de Kürtler eşit haklara sahip olacaktır. Bir gün Türkiye’de anadilimizi başta parlamento olmak üzere özgürce konuşacağız. Bir gün istediğimiz iradeyi özgürce seçeceğiz. İnsanca, kardeşçe bir arada yaşayacağız.

Değerli halkımız, Van’dan son miting olduğu için bir kez daha seslenmek istiyorum. Sayın Erdoğan; Kürt meselesini çözmeyen çok cumhurbaşkanı gördük, çok başbakan gördük. Ne oldular? Çözüldüler, bittiler, battılar. Kürt meselesini çözmeyen hiçbir parti asla ve kat’a başarıya ulaşmaz. Sizler de Kürt meselesine böyle yaklaştığınız müddetçe en önce 31 Mart’taki yerel seçimlerde sonrasında da yapılacak ilk seçimlerde inşallah dibi göreceksiniz, batacaksınız, biteceksiniz.

Değerli halkımız, şimdi Kürt sorunu anlatmayacağım. Newroz meydanlardaki milyonlar tek yürek, tek ses olarak ne dedi? Kürt meselesi çözülsün dedi. Kürt meselesinin çözümü için İmralı’yı adres gösterdi, Sayın Öcalan Kürt meselesinin muhatabıdır dedi. Yine biz de buradan diyoruz ki; Kürt halkının Newroz alanlarında milyonlarla ortaya koymuş olduğu bu irade doğrudur. Yanındayız, aynı şeyi düşünüyoruz. Savaş yerine, operasyon yerine, top tüfek yerine bir an önce bu ülkenin kaynaklarını çarçur etmemek için İmralı Adası orada, Sayın Öcalan orada. Bu işin muhatabıyla birlikte bir an önce Kürt meselesini diyalogla ve müzakereyle çözelim çağrısını yapıyoruz.

Eminim ki bunlar İstanbul’daki 1 milyonluk Newroz’u gördükten sonra, Batman’ı, Siirt’i ve Van’ı gördükten sonra nasıl büyük hata yaptıklarını gördüler. Bu haklı davayı, bu onurlu davayı kim bitireceğini düşünüyorsa yanılır, bu meydandaki bu halka çarpar. Van Gölü’ne çarpar, Süphan’a çarpar, Ağrı’ya çarpar, Van Kalesi’ne çarpar.

Değerli halkımız, AKP’li ya da diğer başka partilerden aday olup “Ben de Kürt’üm” diyenlere deyin ki Kürt’ün tek bir evi var o da Dem Parti’dir. Kürt’ün tek bir kapısı var deyin. “Ben de Kürt’üm” diyeceksin, Ankara’da JİTEM ittifakıyla, kurt ittifakıyla Kürtlerin karşısında yapılan bu sinsi oyunlara, planlara alet olacaksın. Kürt’ün aşireti de Kürdün kardeşi de ailesi de biziz.

İnşallah 31 Mart’ta belediyeyi tekrar alarak belediyenin olanaklarını halkımıza harcayacağız. Emin olun çocuğuna süt götüremeyen tek bir ailemiz kalmayacak. Susuz, ulaşımsız, altyapısız, yoksul, aç ve açıkta tek bir insanımız kalmayacak. Çünkü bizler belediyenin olanaklarını çalmıyoruz, çarçur etmiyoruz. Sizlere söz veriyoruz; daha huzurlu, daha mutlu, daha gelişmiş, daha refah içerisinde bir Van’ı hep birlikte yaratacağız.

İlk projelerimiz kadın arkadaşlar için olacak. Gençleri uyuşturucu batağından çıkaracağız. Uyuşturucuyu Kürdistan coğrafyasında yaygınlaştıranlara diyoruz ki bu yaptığınız günahı belediyeleri alarak Kürt illerinde ortadan kaldıracağız. İnsanımız barış içerisinde, doğduğu bu topraklardan doyarak yaşayacaktır. Gençlerimiz göç etmeyecektir. Emeklilerimiz size söz veriyoruz; sizi açlığa ve yoksulluğa mahkum eden bu sistem karşısında belediyelerimizin olanakları emeklilerle paylaşılacaktır, yoksullarla paylaşılacaktır. Öğrenciler yurt bulacak, yemek yiyecek. Sizin paranız, sizin kentinize size hizmet olarak harcanacaktır. Biz bunların sözünü veriyoruz, siz de 14’te 14 yapmaya var mısınız?

Emekli yüzyılı dediler, emekliye 1000 TL zam yaptılar. Bir de çıkmışlar diyorlar ki emekliye kaynak yok. Savaşa, topa, tüfeğe kaynak var. Kürdistan coğrafyasının neredeyse yarısı kolluk kuvvetlerinden oluşuyor ama uzman doktora, öğretmene, ataması yapılmayan öğretmen arkadaşlarımıza, emekçiye kaynak yok. İnşallah 31 Mart’ta emekliler, asgari ücretliler, iş arayıp da bulamayan gençler bunlara kaynağın nerede olduğunu gösterecek. Emekçi düşmanı, tarım düşmanı, çiftçi düşmanı bu zihniyeti sandığa gömmeye var mısınız?

Bir tane ırkçı faşist milletvekili çıkmış diyor ki emekliler devletten bir şey beklemesin. Simit satsın, su satsın diyor. İnsan biraz utanır! Bunu söyleyen vatandaş son 1 yılda devletten 11 tane büyük ihale almış. 11 ihale alıyorsun, milyon dolarları cebine indiriyorsun ama 75 yaşındaki emeklilerimize su satmalarını söylüyorsun. İşte bunlar bu kadar kendilerine, kendi servetlerine düşkün insanlardır. Bunlar inançlı değil. Bunlar Müslüman değil. Bunlar bizi düşünmüyor. Bunların başı secdede, elleri semada, akıları hilede hurdada.

“AKP’ye verdiğiniz her oy 3 hilale gidiyor”

AKP’ye verdiğiniz her oy kime gidiyor? Emekliler su simit satsın diyen bu ırkçılara, bu faşistlere, 3 hilale gidiyor. Biraz vicdanı olan hiçbir Kürt oyunu ırkçılığa, faşizme, Kürt’ü yoksa sayan, Şeyh Said’e hakaret eden faşist anlayışa oy vermez. Onun için buradan bir kez daha diğer siyasi partilerde siyaset yapan insanlarımıza çağrı yapıyoruz. Geliyê Zîlan’ı, Roboskî’yi, Taybet Ana’yı, Apê Mûsa’yı hatırlayın ve elinizi vicdanınıza koyun; Kürt’ü katleden, yok sayan, kültürüne, diline düşman bir anlayışa mı yoksa Kürt için mücadele eden, bedel ödeyen Selahattinlere, Gültanlara, Leylalara, Figenlere mi oy vereceksiniz?

Ramazan ayındayız, bu vesileyle hepinizin Ramazan ayını da kutluyorum. İnşallah Ramazan ayındaki bu seçim hırsızlardan ve yalancılardan hesap sorulan, hakkın, hakkaniyetin ve dürüstlüğün kazandığı bir seçim olur. Seçime 3 gün kaldı, ne yapacağız bu 3 günde? Kadın arkadaşlar, lütfen iftardan önce belki olabilir yorgun olabilirsiniz ama iftarınızı açtıktan sonra lütfen ev ev gezin. Çalmadığınız kapı kalmasın, görüşmediğiniz insan kalmasın. Siz haklı bir mücadelenin, hakkaniyetli bir mücadelenin bayrağını yürütüyorsunuz, o yüzden lütfen Van’dan rekor bir oy almak için kadın arkadaşlar seferber olsun.

Gençler, öyle boş oturmak yok. Partimizin bildirilerini, adaylarımızın projelerini alarak kahve kahve, dükkan dükkan, sokak sokak gezmeye var mısınız? Melelerimiz, Seydalarımız, Van’ın inançlı kanaat önderleri, sizlere de büyük işler düşüyor. Bunlar camiyi cumayı bile siyaset aracı haline getirdiler. Lütfen inançlı insanlarımıza ulaşın, kimin haklı kimin haksız olduğunu en iyi siz biliyorsunuz. Allah’ın yarattığı bir kavmi, verdiği bir dili yok sayan bir anlayışa Müslüman diyebilir miyiz? Onun için en çok size iş düşüyor. Sizler bunu her inançlı insanımıza anlatmak zorundasınız.

Kaçak seçmen taşıyorlar Kürdistan’a. Van’da, ilçelerinde oyu olan arkadaşlarımızı sandığa çağırıyoruz. Herkes eline telefonunu alacak. Oyu Van’da olan ama şu an çeşitli sebeplerden dolayı Van’da bulunmayan kardeşlerimizi oy kullanmaya çağırıyorsunuz. Olur da oy kullanmak için gelecek arkadaşların ekonomik durumu iyi olmayabilir. O zaman ne yapsınlar? Hangi ilçede, hangi ilde bulunuyorlarsa il-ilçe örgütlerimize gitsinler. İftardan sonra güzel sıcak kaçak bir DEM’li çaylarını içsinler, otobüs biletlerini alsınlar, oy kullanmaya gelsinler.

Söz veriyor musunuz? Sandığa da sahip çıkın. Bu hırsızlar, bu talancılar oylarımızı da çalıyorlar. Oylara sahip çıkmak için başta kadınlar ve gençler olmak üzere her sandık başında en az 3 kişiyle bulunacak mıyız? Bir söz daha istiyorum. 14’te 14 yapacağız. Sizden rica ediyorum. Sanki 3 ilçemizde biraz böyle öndeyiz ama daha güçlü bir fark atmamız gerekiyor. Son 3 günde daha güçlü yüklenerek Bahçesaray’ı almaya var mısınız? O güzel Gevaş’ı artık alalım, var mısınız?

Muradiye, kahramanların diyarı, mücadelenin diyarı, bizlere dilimizi öğreten Muradiye’yi rekor oyla almaya var mısınız? Eğer sözünüzde durursanız vallahi 14’te 14 yaparsınız. Bahçesaray, Gevaş ve Muradiye’yi diğer 11 belediyemize katacağınıza söz verdiniz. Şimdi değerli halkımız Neslihan Şendal Başkanı çağırıyorum. Abdullah Zeydan’ı zaten biliyorsunuz. Onların şahsında 14 yerleşim yerimizdeki belediye eş başkanlarına sahip çıkacak mısınız? Adaylarımız Ape Musa’nın size emanetidir. Taybet Ana’nın, Selahattinlerin, Şeyh Saidlerin, Seyid Rızaların emanetine sahip çıkacak mısın Van?”

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir