Tuncer Bakırhan: 31 Mart’ta Büyük Bir Ders Vereceğiz

Kars Cumhuriyet Meydanı’nda halka seslenen DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, “Kars’ta doktor yok, uzman yok. Ama onlar varlığını milliyetçilik, savaş, çatışma üzerinden oluşturdukları için bizim kaynakları çarçur ediyorlar” dedi ve ekledi:

Haber Merkezi / “Bir belediye başkanının sadece bir kentte 600 tane dairesi olur mu? Bu sadece bir kentte. 600 dairesi olan bir belediye başkanı ve mensubu olduğu bir parti bizim halimizi anlar mı? Anlamaz. Yoksulluk bilmiyorlar. Saraydan başlarını uzatıp Kars halkının ne yaşadığını bilmiyorlar. Bizi tanımayan, yok sayan, yoksullaştıran; gençlerimizin işsiz ve aşsız kalmasını sağlayanlara 31 Mart’ta büyük bir ders vereceğiz. Kars’ın Azeresini, Terekemesini, emekçisini Türkiye’nin neresinde olursa olsun üçüncü yol ağacının altında birleşmeye, mücadele etmeye ve oyunu vermeye çağırıyorum.”

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Kars  Cumhuriyet Meydanı’nda 31 Mart yerel seçimlerine dört gün kala miting düzenledi. Mitinge, Kars Eş Başkan adayları Arzu Savaş Derman, Kenan Karahancı, Kars Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit ve DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan katıldı. Burada konuşan Bakırhan, şunları söyledi:

“Değerli hemşerilerim; Azeriler, Terekemeler, Türkmenler, Aleviler, Sünniler, Kürtler, Malakanlar, Ermeniler; Türkiye’nin en renkli ve en mozaik kentinin yurttaşları hepinizi sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum. Kars denilince devrimci mücadele akla gelir. Kars denilince demokrasi akla gelir, kardeşlik gelir, barış gelir. Sistemin bütün ayrıştırıcı politikalarına rağmen birlikte kardeşçe yaşam akla gelir. Siz var olun, hûn her hebin Qers. Yıllardır halkları karşı karşıya getirmeye çalışan bu ceberut sistem karşısında “Kürt’üz, Türk’üz, Alevi’yiz, Sünni’yiz, kardeşiz bir arada yaşıyoruz ve yaşayacağız” dediniz.

Türkiye’nin birçok yerinde halklar arasında çelişkiler yaşanmasına rağmen Kars’ın Azerisi, Terekemesi, yerlisi, Kürt’ü birlikte kardeşçe yaşayarak, ülkeyi yöneten faşizan zihniyete birlikte nasıl yaşanacağını gösterdi. Kars’ın ismi ne zaman geçse gururlanıyorum, onur duyuyorum. Siz var olun, çok yaşayın.

Şimdi 31 Mart seçimlerinde de birileri Terekemecilik, birileri yerlicilik, birileri Azericilik yapıyor. Ama biz Kürtçülük yapmayacağız; çünkü biz halkların partisiyiz, bütün inançların partisiyiz. Bir Kürt’ün DEM Parti’de ne kadar yeri, karşılığı varsa Kars’ta yaşayan diğer halkların da inançların da o kadar karşılığı var. Kars, DEM Parti demektir. DEM Parti, fikriyatını Kars’tan aldı. DEM Parti Kars gibidir, renklidir. Türkiye’de hiçbir siyasi parti bizim kadar renkli, bizim kadar kapsayıcı, bizim kadar herkesi kucaklayan, bizim kadar birlikte mücadele eden bir durumda değil.

Onun için DEM Parti denildiğinde Kars’taki bu mozaik, bu kardeşlik, bu birliktelik aklıma geliyor. Ben de sizin kardeşinizim, arkadaşınızım; bu sokaklarda birlikte oynadık, bu okullarda hep beraber okuduk. Komşuyuz, beraber iş yaptık. Beraber bu kentte ömrümüzü tükettik. Kardeşliğin, birlikte yaşamın ne olduğunu kimse benim kadar bilmez. Çünkü benim dostlarım Azerilerdir, Terekemelerdir, yerlilerdir, Kürtlerdir. Buradaki bütün renklerdir.

31 Mart’ta inşallah sizlerin de desteği ve katkısıyla birlikte belediyeyi aldığımız zaman, Kars’ta yaşayan 86 bin insanın tamamına belediyemizin kapısı açık olacaktır. Bu kentte barışı birlikte öreceğiz. Bizler Türkiye’de barışı kurmaya çalışıyoruz, bunun için mücadele ediyoruz. İnşallah en başta Kars’ı bir barış toplumu, bir barış kenti haline hep birlikte getireceğiz. Kars birlikteliğiyle Türkiye’de model olacak, örnek olacak. Türkiye’de herkesin gıptayla bakacağı, insanca ve kardeşçe bir arada yaşanacak bir kenti beraber kuracağız. Var mısınız Kars’ı barış kenti yapmaya?

2019 yılında Kars’ta yaşayan bütün haklar ve inançlar partimizi yönetime getirmişti. Bunun için sizlere teşekkür ediyorum. İnşallah Kars’ın ve sizin partiniz olan DEM Parti’yi yeniden seçeceksiniz. Öyle mi? Bakın siz oy verdiniz, biz kazandık. Ne yaptılar, kayyım atadılar. Kayyım, belediyenin önünde namaz kıldı. Biz inançlı bir toplumuz. Biz namazı niyazı, Ramazan’ı, orucu AKP ile öğrenmedik. Peki, belediye önünde namaz kılan, belediye gasp edilirken namazla belediyeyi teslim alan bir kayyım hırsızlık yapar mı? Namaz kılacaksın ama Kars Belediyesinin bütçesini çarçur edeceksin. Belediyeyi çetelere, mafyaya, sermayeye peşkeş çekeceksin. Hizmet yok, altyapı yok, yol yok, su yok ama Kars bir konuda büyükşehir belediyeleriyle yarışıyor. Hangi konuda biliyor musunuz? Borcuyla yarışıyor.

Kayyım Efendi, Kars halkı çok iyi biliyor ki senin de mensubu olduğu parti gibi başın seccadede ellerin semada ama aklın hilede hurdada, hırsızlıkta. İnşallah Kars bu yalancılardan, bu tüyü bitmemiş çocukların hakkını çalanlardan 1 Nisan sabahı hesap soracaktır. Çaldım, peşkeş çektim, Kars’ın borcunu büyükşehir belediyeleriyle aynı seviyeye getirdim, hayatımı yaşarım demesinler. 1 Nisan’da Kars Belediyesini aldığımızda yapacağımız ilk iş, onların 3-4 yıldır yaptıkları yolsuzlukları ve hırsızlıkları kalem kalem siz halkımızla paylaşmak olacak.

“22 yıldır size hizmet getirmeyenler bu seçimde de getirmez”

Değerli halkımız, emin olun, bu kente sahip çıksalardı Kars Türkiye’nin parlayan yıldızı olurdu. Böylesine zengin tarihe ve kültüre sahip bir kentte bu yoksulluk, bu işsizlik neden diye sormak gerekir. 22 yıldır Türkiye’yi AKP yönetiyor. 22 yıldır Kars’ı görmeyenler, Karslının ne yaşayacağını umursamayanlar, şimdi çıkmış ırkçı ve faşistlerle birlikte Kars’a hizmet edeceklerini söylüyor. 22 yıldır hizmet üretmeyenler, size hizmet getirmeyenler, bu seçimde de hizmet getirmezler. Kars artık bu numaraları yemez. Kars’ın karnı bunlara tok. Kars kimin adaletli ve hakkaniyetli olduğunu çok iyi biliyor. 25 yıllık belediyecilik deneyimimiz var. Ben de Siirt’te belediye eş başkanlığı yaptım. Siirt halkının tek kuruşu çarçur edilmedi.

Borçla aldığımız belediyeyi borçsuz hale getirdik. Bize kayyım atadıklarında, Türkiye’de belki de kasasında milyon liralar olan tek belediye Siirt Belediyesiydi. Ne yaptık, nasıl yaptık? Siz devrimci demokratlardan, Kars’ın onurlu halkından öğrendiklerimi hayata geçirdim. Çalmadık, çırpmadık; Arap’ı, Kürt’ü, Türk’ü eşit gördük. Belediyenin kaynaklarını Siirtlilerin hizmetine sunduk. Onun için bizi sevdiler. Onun için Siirt’te Kars dendiği zaman herkes sevgiyle, saygıyla bakar. Bunun için ben de bunu sizlere borçluyum. Çünkü sizler bizlere hakikati öğrettiniz, dürüstlüğü ve eşitliği öğrettiniz. Onun için sizlerle ne kadar gurur duysam az. Her bijî Kars. Çok yaşa Kars.

AKP nedir? Kars’taki hakikattir. 22 yıldır devlete ait olan bütün işletmeler, bütün fabrikalar yandaşlara peşkeş çekildi. Kars’ta hayvancılık bitti, tarım bitti. Karslı genç üniversiteyi bitiriyor, diploması evde asılı ama iş bulamıyor. Beyefendi de “Türkiye’yi uçurduk” diyor. Nereye uçurdun? Karslı uçmadı, Karslı işsiz. Genç perişan, kadın arkadaşlarımız aile ekonomisine katkı sunamıyor, kültürel ve sosyal faaliyetlerden yararlanamıyor. Siz enflasyonu uçurdunuz, siz yolsuzluğu uçurdunuz. Siz Türkiye’yi uçurumun kenarına getirdiniz. Siz Kars’ı unuttunuz. Ama Kars’ın bugünden sonra sahibi var.

Kars’ın sahibi kadınlardır, gençlerdir, hepimiziz. Kars’ı yeniden rekor bir oyla aldığımız zaman, bu belediye bizim olacak. Çocuğuna süt götüremeyen ailelerin gideceği adres belediye olacak. İşsiz kadın arkadaşlar için kurslar, kooperatifler için belediyemiz bütün olanaklarını seferber edecek. Karslı gençler doğduğu yerde doyacak, göç etmeyecek. Kars’ın ezileni, zorda kaldığı zaman gidip kapısını çalacağı bir eve sahip olacaktır. Sizlere söz veriyorum. Her kuruşunuzun takipçisi olacağım. Her kuruş, Kars’taki Terekemelere, yerlilere, Kürtlere, Azerilere, kadınlara, gençlere adil bir şekilde harcanacak.

Bakın 25 yıldır belediyeleri yönetiyoruz. Tek bir DEM Partili belediye yolsuzluktan yargılandı mı? Çünkü Biz Şeyh Saidlerin, Seyid Rızaların torunlarıyız. Biz hırsızlık yapmayız. Bizler hırsızlık yapan babamız da olsa, kardeşimiz de olsa belediye eş başkanımız da olsa önce biz kolundan tutar belediyeden kovarız. Bizim partimizde kötü insanlar, art niyetli insanlar barınamaz. Bu parti devrimcilerin, emekçilerin, yoksulların, kadınların, ezilenlerin partisidir. Dolayısıyla bu partide hizmet üretmek için göreve gelen arkadaşlarımız da bu ilkelere harfiyen uymak zorundadır.

Kars’ta altyapı yok. Eve gittim dün, su akmıyor. Hemen yanı başında nehir geçiyor, her taraf kar, iki metre kazsan su çıkacak ama su yok. Olan su da içilmiyor. Doğru dürüst arıtılmıyor. Bayrampaşa, Karadağ, Atatürk ve Sukapı Mahallesinde çöpler toplanmıyor, kaldırım yok. Çocuklar çamurun içerisinde kış aylarında okula gitmeye çalışıyorlar. Yatırım yok. Kayyım Efendi peki bu borcu nereden yaptın? Çaldığın, usulsüzlük yaptığın paraları nereye harcadın? Bunu sormaz mı Kars halkı sana? 22 yıldır hizmet getirmeyenler, burada doğru düzgün sağlık hizmeti sunmayanlar seçime 3 gün kala bize hizmet edecekmiş. Buna inanacak mı Kars? Kars’ın sahipleri sizsiniz, biziz. Beraber olacağız. 80’lerden önce de beraberdik, yine beraber olacağız. Kars 80’lerdeki o duruşunu 2024’te de devam edecektir, örnek olacaktır.

Yaşanır, temiz, altyapısı olan, gençlerin ve kadınların aş ve iş buldukları bir Kars’ı birlikte yaratmaya var mısınız? Burayı turizmin başkenti yapacağız. Burada Doğu Ekspresi var. Bu yalancılar ne yaptı? Baktılar insanlar kaşar, bal satıyor, oteller dolup taşıyor, Kars’ın emekçileri Doğu Ekspresinden yararlanıyor; iki kişilik bir ailenin gidiş gelişini 25 bin liraya çıkardılar. Ne demek istiyorlar? Kars’a gelmeyin, burada tatil yapmayın. Kars’ın emekçisi, kaşar üreticisi, lokantacısı, otelcisi geçinmesin, işsiz kalsın istiyorlar. Kars’takiler göç etsin istiyorlar. İşte biz geldiğimizde turizmi ve tarih gezilerini tekrar canlandıracağımızın sözünü veriyoruz.

“600 dairesi olan bir belediye başkanı bizim halimizi anlar mı?”

Erdoğan diyor ki hakikati yüzümüze haykırın. Allah aşkına hangi hakikati söyleyelim? Emekliler AKP’nin hakikatidir. 10 bin lirayla geçinebiliyor musunuz? Peki, size 10 bin lirayı reva görenler, bir ay değil acaba bir gün 10 bin lirayla geçinmeye varlar mı? Yoklar. Kendilerine gelince yüksek maaşlar, ihaleler yetmiyor üstüne 3 maaş alıyorlar. Ama emekliye, asgari ücretliye gelince kaynak yok. Topa tüfeğe var, askere var. Kars’ta doktor yok, uzman yok, niye? Kaynak yok. Kaynağı savaşa, topa tanka değil emekçiye, emekliye, Kars’ın yoksullarına harcarsan kaynak yaratırsın.

Ama onlar varlığını milliyetçilik, savaş ve çatışma üzerinden oluşturdukları için kaynaklarımızı çarçur ediyorlar. Size soruyorum; bir belediye başkanının sadece bir kentte 600 tane dairesi olur mu? Bu sadece bir kentte. 600 dairesi olan bir belediye başkanı ve mensubu olduğu bir parti bizim halimizi anlar mı? Anlamaz. Yoksulluk bilmiyorlar. Saray’dan başlarını uzatıp Kars halkının ne yaşadığını bilmiyorlar. Biz onların derdi değiliz. Onların derdi iktidar, daha çok zenginleşmek. İşte bize de büyük bir sorumluluk düşüyor Kars. Bizi tanımayanlara, yok sayanlara, yoksullaştıranlara 31 Mart’ta kadınıyla, genciyle büyük bir ders verecek miyiz sandıkta?

Enflasyon almış başını gidiyor ama Beyefendi, “Türkiye’de ekonomiyi iki kat büyüteceğim” diyor. Allah aşkına yerinizde durun, bir zahmet iktidarı bırakın, ekonomiyi siz büyütmeyin. 22 yıl önce de ekonomiyi büyütüyorlardı. 22 yıl önce refah toplumu yaratacağız diyorlardı. Beyefendi 22 yıldır yapamadığını, şimdi yapma sözü veriyor. Kars, bu yalanlara inanacak mısın? Diyor ki Türkiye’de kişi başına 13 bin dolar düşüyor. Allah aşkına içinizde 13 bin dolar kazanan var mı? Sanırım etrafındaki yöneticilerine, AKP’nin yöneticilerine, il başkanlarına, yolsuz kayyımlara bakıyor. Bunun için Kars bunları tanı. Sanırsın ki dünyanın barışını Erdoğan getirecek. Kardeşim senin ülkende her gün Türk ve Kürt gençleri yaşamlarını yitiriyor, Türk ve Kürt gençlerinin cenazesi geliyor. Dünyada barış sever ama seçim kampanyasında Kürt’ün başına top mermi yağdıracağını söylüyor. Halkımız savaş çığırtkanlarına gerekli cevabı vererek kırmızı kartı gösterecektir.

DEM Parti, tekçiliğin ve zorbalığın panzehiridir. DEM Parti, demokratik Türkiye’den yana olan herkesin adresidir. DEM Parti’nin ağacının altına herkesi davet ediyoruz. Türkiye’de sizin yanınızda olacak, sizin için mücadele edecek olan bir parti varsa o da DEM Parti’dir. DEM Parti sadece bir seçim partisi değildir; mücadeledir, tarihtir. Onun için sizlere diyoruz ki emekçilerin ve yoksulların adresi DEM Parti’de buluşalım.

“Ağacı gördüğünüz yere mührü basabilirsiniz”

Kars’tan bir kez daha şu çağrıyı yapmak istiyorum: DEM Parti Türkiye’nin neresinde seçime gittiyse, sandığa gideceğiniz gün hiç tereddüt etmeden, nerede olursanız olun ağacı gördüğünüz yere mührünüzü rahatlıkla basabilirsiniz.

Çünkü biz 3. Yoluz; kadınların, emekçilerin, gençlerin, ezilenlerin partisiyiz. Hiç kimse ama hiç kimse bizi 3. Yoldan vazgeçiremez, bize ayar veremez. 3.Yol faşizmle, yolsuzlukla ve adaletsizlikle mücadele etmenin yoludur. Bunun adresi de DEM Parti’dir. Dolayısıyla Üçüncü Yol karşısında duran her anlayışın karşısında kararlılıkla duracağımızı belirtmek istiyorum. Bir yol varsa bizim yolumuzdur, 3. Yoldur. Kars’ın Azerisini, Terekemesini, emekçisini Türkiye’nin neresinde olursa olsun Üçüncü Yol ağacının altında birleşmeye, mücadele etmeye ve oyunu vermeye çağırıyorum.

Bunlar Kars’a kaçak seçmen getiriyorlar. Karslı olmayan, Kars’ta yaşamayan asker, polis, kolluk kuvvetlerini buraya getiriyorlar. Ne yapacaklar? Azeri’nin, Kürt’ün Terekeme’nin iradesini gasp etmeye çalışacaklar. Buna da seçim diyorlar, demokrasi diyorlar. Kars sen büyüksün, mücadele kentisin. Kürt, Türk, Azeri, Terekeme hep birlikte DEM Partiye oy vererek bu kaçak seçmen getirenlere sandıkta cevabını verecek misin? O zaman sizden rica ediyorum; telefonu elinize alın, oyu burada olan ama çeşitli sebeplerden dolayı il dışında olan kardeşlerimizi, yoldaşlarımızı Kars’ta oy kullanmaya çağırın. Var mısınız? Çünkü vereceğiniz oy demokrasiye, barışa, hizmete, adalete, barışa verilmiş olacak. Oy kullanmaya gelmek isteyen ama imkanı olmayanlar da DEM Parti il ve ilçe örgütlerine gitsinler ve biletlerini alıp oylarını kullanmaya gelsinler.

Sizlerden bir söz istiyorum. Kenan Karahancı ve Arzu Savaş Derman arkadaşlarımızı 31 Mart’ta rekor oyla belediye eş başkanları yapacak mısınız? Kenan Başkan Kars’ın öğretmeni. En zor günlerde çocuklarımıza ders vermiş, arkadaş olmuş, kardeş olmuş, babası Kürt, annesi Terekeme. Tam da DEM Parti gibi. Mozaik bir aileye sahip. Kenan Başkanın birikiminde, niteliğinde, kapasitesinde bir aday çıkarsınlar ben de oy vereceğim. Var mı onun kalitesinde başka bir aday?

Arzu Başkan yıllardır kadın mücadelesine emek veriyor. Onun gibi bir adayımızın olmasından gurur duyuyorum. Emin olun o belediye, kadınların belediyesi olacak. Kars Belediyesi kadınlar için ürettiği hizmetlerle Türkiye’de bütün belediyeler içerisinde örnek olacak. Arzu Başkan şair, yazar, sanatçı bir arkadaşımız. O da Kenan Hoca gibi hem Kars’a hem de Karslılara yakışır bir aday. Bütün arkadaşlarımız özel olarak seçildi hepsi çok kıymetli. Hepsine kefilim. Arkadaşlarımız Şeyh Saidlerin, Seyid Rızaların, Selahattinlerin, Gültanların, cezaevindeki binlerin, sürgündeki onbinlerin, Kars’taki devrimcilerin ve demokratların emanetidir. Emanetinize sahip çıkacak mısınız? 31 Mart’ta sadece Kars’ı almak yetmez, Sarıkamış’ı da alarak tarih yazacağız. Digor’u yine rekor bir oyla alacağız. Pazarcık’ı alacağız, Kağızman yine emin ellerde olacak. Dağpınar’da rekor oyla yine birinci parti olacağız. Hayırlı olsun.”

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir