Trabzon: Karaman Camii

Karaman Camii; Trabzon’un Akçaabat İlçesi, Karaman Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak kesme taş kullanılmıştır. Yapı, kuzey güney doğrultusunda dikdörtgen planlıdır. Yapı, harim, son cemaat yeri ve kadınlar mahfilinden oluşmaktadır. Kapalı olan son cemaat yerine kuzeyden giriş sağlanmaktadır. Son cemaat yeri sonradan eklenmiştir. Caminin harim girişi kuzey cephesinde yer almaktadır. Ana giriş kapısı yuvarlak kemerli olup, çift kanatlı ve ahşaptır.

Kapının sağır yuvarlak kemerli alınlığı bulunmaktadır. Yapının dıştan üst örtüsü dört yönde kırma çatı olup çatı kaplama malzemesi Marsilya kiremittir. Minaresi kuzeybatı köşesinde bulunmaktadır ve tek şerefelidir. Yapının cephelerinde çift sıra pencere düzeni mevcuttur. Alt sıra pencereler, üst sıra pencerelere oranla bir miktar daha büyük boyutludur.

Tüm pencereler dikdörtgen formlu olup, çift kanatlıdır. Pencere çerçeveleri dışa taşkındır. Kadınlar mahfiline, son cemaat yerinden, giriş kapısının batısında bulunan iki kollu merdiven ile çıkılmaktadır. Mahfil iki adet sütun ile taşınmaktadır. Mihrap taş malzemeden yapılmış olup mukarnaslıdır. Mukarnasın hemen üzerinde terazi, ay ve yıldız gibi motifler bulunmaktadır. Mihrabın dikdörtgen olan çerçevesini taş yuvarlak kesitli bir eleman dönmektedir.

Mihrap bölümünün tamamı krem rengine boyanmıştır. Minber ahşap malzemeden yapılmış olup sade bir ahşap işçiliğine sahiptir. Minber beyaza boyanmıştır. Vaaz kürsüsü de ahşap olup özgün değildir. Yapının içten üst örtüsü ortada kubbe kenarlarda düz tavandır. Tavan ahşap malzemeden yapılmıştır. Kubbenin altı bir kademeyle düz tavana geçmektedir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir