Trabzon: Akpınar Camii

Akpınar Camii; Trabzon’un Çaykara İlçesi, Kabataş Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yapı, kuzey güney yönünde eğimli bir arazide yer almaktadır. Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak moloz taş kullanılmıştır. Harim, son cemaat yeri ve toplanma bölümünden oluşmaktadır. Son cemaat yeri dört adet ahşap dikme ile sınırlandırılmıştır.

Yapının dıştan üst örtüsü iki ayrı bölme için dört yönde kırma çatıdır ve çatı kaplama malzemesi Alaturka kiremittir. Yapıda minare bulunmamaktadır. Caminin harim girişi, son cemaat yerinden, kuzey cephesinden sağlanmaktadır. Giriş açıklığı yuvarlak kemerlidir. Giriş kapısı çift kanatlı ve ahşaptır. Kapı yoğun ahşap işlemesine sahiptir.

Toplanma bölümüne son cemaat yerinden, doğu yönünden giriş sağlanmaktadır. Ahşap giriş kapısı, tek kanatlı ve dikdörtgen formludur. Farklı ebatlardaki ahşap pencereleri dikdörtgen formlu ve tek kanatlıdır. Mihrap kesme taş malzemeden yapılmış olup kademelidir. Minber ve vaaz kürsüsü özgün değildir.

Yapının içten üst örtüsü düz tavan olup ahşaptır. Tavanın orta kısmında çokgen ahşap işlemeli göbek kısmı bulunmaktadır. İç duvarları günümüzde sıvalı olan caminin, duvarlarında süsleme bulunmamaktadır. Toplanma odasında doğu duvarında taş ocak bulunmaktadır. Ocak üzerinde taş işlemeler mevcuttur.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir