Trabzon: Kabataş Camii

Kabataş Camii; Trabzon’un Çaykara İlçesi, Kabataş Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yapı doğu batı doğrultusunda hafif eğimli bir arazide yer almaktadır. Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak taş kullanılmıştır. Kuzey-güney doğrultusunda dikdörtgen planlı olan yapı, harim, son cemaat yeri ve kadınlar mahfilinden oluşmaktadır. Açık olan son cemaat yerinin üzerinde kadınlar mahfilinin balkonu bulunmaktadır.

Bu balkon sekiz adet ahşap dikme ile taşınmaktadır. Yapının dıştan üst örtüsü dört yönde kırma çatı olup, çatı kaplama malzemesi alaturka kiremittir. Çatı saçakları geniş tutulmuş, saçak altları ahşap malzeme ile kaplanmıştır. Yapının minaresi kuzeybatı köşesinde, yapıdan ayrı bulunmaktadır. Kesme taş malzemeden inşa edilen minaresi tek şerefelidir. Yapının cephelerinde çift sıra pencere düzeni mevcuttur.

Pencereler tek kanatlı, demir korkuluklu, taş silmeli ve dikdörtgen formludur. Caminin harim girişi kuzey cephesinde yer almaktadır. Ana giriş kapısı yuvarlak kemerli, çift kanatlı, taş silmeli ve ahşaptır. Giriş kapısı ahşap işlemeye sahiptir. Kapının üzerinde kitabesi yer almaktadır. Kadınlar mahfilinin balkonuna, batı cephesinde bulunan tek kollu, ahşap merdiven ile çıkılmaktadır.

Mahfile, balkonda kuzey yönünde bulunan kapı açıklığından girilmektedir. Mahfil giriş kapısı, yuvarlak kemerli, tek kanatlı ve ahşaptır. Mihrap kesme taş malzemeden yapılmış olup sade taş işçiliğine sahiptir. Mihrabın çevresinde dikdörtgen formlu çerçevesi bulunmaktadır. Minber ve vaaz kürsüsü ahşap malzemeden yapılmıştır.

Minber yoğun ahşap işlemesine sahiptir. Yapının iç mekân duvarları günümüzde beyaz boyalı olup tüm duvarlarda farklı motiflerde yoğun kalem işi bezemeler bulunmaktadır. Kadınlar mahfili balkonunun tavanında ve dış cephelerde de kalem işi bezemeler mevcuttur. İçten üst örtüsü düz tavanlıdır ve ahşap malzemeden yapılmıştır. Tavanda yoğun kalem işi bezemeler mevcuttur.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir