Tokat: Ballıca Mağarası Tabiat Parkı

Ballıca Mağarası Tabiat Parkı; Takat’ın Pazar İlçesi sınırları içinde yer alır. Tabiat Parkı, 485 hektar alana sahiptir.

Tabiat Parkı’nda bugüne kadar yapılan floristik çalışmalar sonucunda 33 familyaya ait 98 tür tespit edilmiştir. Mağara içi florasına ilişkin ise en ayrıntılı çalışma alglere yönelik olarak gerçekleştirilmiştir.

Tabiat Parkı’nın ana kaynak değerini oluşturan Ballıca Mağarası, hayvan varlığı bakımından fazla zengin değildir. Mağaranın değişik yerlerinde koloniler halinde yaşayan cüce yarasalar en belirgin canlı gurubunu oluştururlar.

Tabiat Parkı ve çevresinde 3 iki yaşamlı türü tespit edilmiştir. Tabiat Parkı ve çevresinde 6 sürüngen türü tespit edilmiştir.

Ballıca Mağarası’nın da bulunduğu bölge, Kaz Gölü sulak alan ekosistemine yakınlığı nedeniyle diğer benzerlerine göre farklılıklar gösterir. Sucul ekosistem gereksinimleri olan pek çok kuş türü bu nedenle Tabiat Parkı çevresinde rastlantısal olarak görülebilir.

Sahada düzenli gözlem yapılmadığı için, tam olarak kaç kuşun yaşadığı veya barındığı kesin olarak bilinmemektedir. Bununla birlikte, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kuş Gözlem Kulübü öğrencilerince farklı tarihlerde Kaz Gölü çevresinde yapılan gözlemler göl ve çevresinde onlarca türün barındığını göstermiştir.

Sahada yapılan gözlemlerde ise, Tabiat Parkı içerisinde çok sayıda ve farklı türlerde yırtıcıların ve ötücülerin bulunduğu görülmüştür.

Alanda mağara gezintisi ile birlikte yürüyüş yolu, çadırlı kamp alanı ile yapılması planlanan kameriyeler, kır lokantası alanda faaliyetlerin artırılması planlanmaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir