Teknoloji Devi Google 12 Bin Çalışanını İşten Çıkarıyor!

Teknoloji devi Google, 12 bin kişinin işten çıkarılacağını duyurdu. ABD’nin bir diğer teknoloji devi Microsoft’ta 10 bin çalışanını işten çıkaracağını duyurmuştu. Amazon ve Meta gibi şirketlerde işten çıkarmaları açıklamıştı.

Şirketin CEO’su Sundar Pichai, çalışanlara gönderdiği mektupta “Bu kararı almaya zorlayan şartların sorumluluğunu üstlendiğini” belirtti.

Dünya çapında 10 bin çalışanının işine son verme kararı alan teknoloji şirketi Microsoft’un ardından Google’ın ana şirketi Alphabet de 12 bin çalışanını işten çıkaracağını açıkladı. Bu, tüm dünyada Alphabet için çalışan emekçilerin yaklaşık yüzde 6’sının işine son verileceği anlamına geliyor.

The New York Times’ın aktardığına göre, bu, Alphabet şirketinin bu zamana kadar aldığı en büyük çaplı işten çıkarma kararı.

Alphabet’in üst düzey yöneticisi Sundar Pichai konuyla ilgili çalışanlara gönderdiği yazıda, “şirketin, dijital hizmetlere olan talepte patlama olduğu pandemi döneminde çok hızlı büyüdüğünü” söyledi: Şimdi ise yapay zeka gibi şirketin geleceğine temel teşkil eden ürünler ve teknolojiye yeniden odaklanmalıyız.

Pichai, “Çalışanları bugün karşı karşıya olunandan farklı bir ekonomik gerçeklik için işe aldıklarını” da kaydetti. Pichai, bu dönemin şirketin odağını keskinleştirmesi, maliyet tabanını yeniden yapılandırması ve şirket içi yetenek ve sermayenin en yüksek önceliklere yönlendirilmesi için “önemli anlar” olduğunu söyledi.

Alphabet’te yapılacak işten çıkarmalar, başta işe alım ve bazı kurumsal işlevler olmak üzere, çeşitli mühendislik ve ürün ekipleri de dahil, küresel çapta tüm şirket genelindeki istihdamı etkileyecek.

Euronews’ün aktardığına göre, Alphabet’in karardan etkilenen çalışanlarına şimdiden e-posta gönderdiği belirtilen notta, kararın ABD’deki personeli hemen etkileyeceği, ancak yerel istihdam yasaları ve uygulamaları nedeniyle diğer ülkelerde daha uzun sürebileceği ifade edildi.

Microsoft da benzer bir karar almıştı

ABD’nin Microsoft teknoloji şirketi de 18 Ocak’ta 2023 yılının üçüncü çeyreğinin sonuna kadar 10 bin çalışanını işten çıkaracağını duyurmuştu.

Buna göre, Microsoft’un işten çıkarma kararı dünya çapındaki çalışanlarının yaklaşık yüzde 5’ini etkileyecek ve şirkete yaklaşık 1,2 milyar dolarlık bir kıdem tazminatı ve yeniden yapılanma maliyeti getirecek.

Kararı çalışanlara bir yazı ile duyuran şirket CEO’su Satya Nadella, dünyanın pek çok bölgesinde ya resesyon olduğunu ya da resesyon beklendiğini, pek çok kişinin ise “ihtiyatlı davranmayı seçtiğini” söyledi.

Şirketin “kilit öneme sahip alanlarda işe alım yapmayı sürdüreceğini” açıklayan Microsoft CEO’su Nadella, şirketin bu dönemden “daha güçlü ve daha rekabetçi çıkacağından emin olduğunu, fakat bu gelişmeler doğrultusunda adımlar atılması gerektiğini” kaydetti.

Nadella, Microsoft’un maliyetlerini geliri ve müşteri talebiyle uyumla hale getireceklerini, bu kapsamda 2023 mali yılının üçüncü çeyreğinin sonuna kadar 10 bin kişinin işine son verileceğini bildirdi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir