Tekirdağ: Bisanthe (Barbaros) Yerleşim Alanı

Bisanthe (Barbaros) Yerleşim Alanı; Tekirdağ’ın Süleymanpaşa İlçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Barbaros -Kumbağ yolu üzerinde bulunan alana Merkez Otogar’dan kalkan Kumbağ Dolmuşları ile ulaşmak mümkündür.

Barbaros Yerleşim Alanı(Bizanthe), Tekirdağ’ın güneybatısında ve Tekirdağ-Kumbağ yolu üzerindedir. Merkeze 10 km. mesafededir. Antik Dönemde küçük bir sahil kenti olan Bizanthe’nin adı sonradan Panion ve Panidos olarak değişmiş, günümüzde Barbaros olmuştur.

Antik yerleşim alanı bugün yeni belde yerleşmesinin altındadır.  Barbaros Beldesi sahilinde, mezarlık ve madenler mevkilerinde kültürel varlıkların izlerini saptamak mümkündür. Barbaros Beldesinden Tekirdağ Müzesine getirilen ilk eserler, İ.Ö. 4.y.y.’a tarihlenen, yüksek kabartmalı süvarili mermer stel ile Grekçe yazıtlardır.

Beldenin batısında bulunan mezarlık alanın güneyinde, 2006 yılında yapılan kazılar sonucunda, 13.y.y.’a tarihlenen bir kilisenin varlığı belgelenmiştir. Ayrıca kazı çalışmalarında sahil kesiminde görülen surların batıya doğru devam eden bölümleri bulunmuştur.

Yapılan çalışmalar sonucunda Antik Bizanthe kentinin Geç Roma ve Bizans dönemlerinde yayılım alanları tespit edilmiştir. Barbaros Madenler Mevkii, İ.Ö. 5.y.y.’ın siyah boyalı, perdahlı seramiğin bolca görüldüğü bir alandır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir