Soğuk Havalarda Dikkat Edilmesi Gereken 5 Sağlık Riski

Soğuk havalar, yatağa fazladan bir battaniye eklemek ve evden çıkmadan önce montunuzu, atkınızı ve eldivenlerinizi yanınıza almak anlamına gelir. Ancak soğuk havalar sadece bir kat daha kıyafet eklemek anlamına gelmiyor.

Haber Merkezi / Donma noktasına yakın sıcaklıklar, dikkatli olmazsanız sizi ciddi sağlık sorunları riskiyle karşı karşıya bırakabilir. İşte soğuk havalarda dikkat edilmesi gereken 5  sağlık riski:

Hipotermi: Aşırı soğuk havalardaki en önemli risklerden biri hipotermidir. Vücut ısıyı üretebileceğinden daha hızlı kaybettiğinde, vücudun çekirdek sıcaklığı düşer, bu da titreme, bitkinlik, baş dönmesi ve bilinç kaybı gibi semptomlara yol açar. 

Donma: Aşırı soğuk havalarda, açıkta kalan cilt ve ekstremiteler donmaya karşı daha hassastır. Cildin ve altındaki dokuların donması hasara, uyuşukluğa, renk bozulmasına ve hatta doku ölümüne neden olabilir. Aşırı soğukların bu acı verici ve potansiyel olarak kalıcı sonuçlarını önlemek için ellerin, ayakların, burnun ve kulakların uygun şekilde korunması çok önemlidir.

Solunum sorunları: Soğuk hava, özellikle astım veya kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) gibi önceden mevcut rahatsızlıkları olan kişilerin solunum sistemi üzerinde olumsuz sert etkileri olabilir. Soğuk ve kuru hava bronkokonstriksiyonu tetikleyerek nefes almada zorluk, öksürme ve hırıltıya neden olabilir. 

Solunum rahatsızlıkları olanların, soğuk havanın solunum yolları üzerindeki etkisini azaltmak için burun ve ağzı kapatarak ekstra önlemler alması gerekiyor.

Kardiyovasküler zorlanma: Aşırı soğuk, kardiyovasküler sistem üzerinde ek bir yük oluşturur. Vücut, çekirdek sıcaklığını korumak için daha fazla çalışır, bu da kalp atış hızının artmasına ve kan basıncının yükselmesine neden olabilir. 

Kalp rahatsızlığı olan kişiler için bu ilave stres, kalp krizi riskini artırabilir. Soğukta sıcak kalmak ve aşırı efordan kaçınmak kalbi korumak için çok önemlidir.

Enfeksiyonlara karşı artan duyarlılık: Soğuk hava bağışıklık sistemini zayıflatarak bireyleri enfeksiyonlara karşı daha duyarlı hale getirebilir. Düşük sıcaklıklar ve kuru havanın birleşimi vücudun virüslere ve bakterilere karşı savunmasını tehlikeye atabilir. 

Grip ve soğuk algınlığı gibi solunum yolu enfeksiyonları kış aylarında artma eğilimindedir. İyi hijyen, sıcaklığı korumak ve iyi beslenmek bu hassas dönemde bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir