Sivas: Şammas Pir Ziyareti

Şammas Pir Ziyareti; Sivas’ın Divriği İlçesi, Duruköy Köyü, Ziyaret Mevkii’nde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Türbe; 1930 ve 1947 yıllarında ufak onarımlar görmüştür. 1963 onarımında ise temel üzerinden itibaren yeniden tamir edilmiş, toprak çatısı da yeniden onarılarak beşik çatılı duruma getirilmiş üzeri de saçla kaplanmıştır.

Yapım tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte, ön cephede mermer kitabete Türkçe olarak 1021 tarihi vardır. 1963’de yeniden onarılmıştır. İstanbul Adalar’da vakfiyesi olduğu köyün yaşlılarınca söylenmektedir.

Kuzey yöndeki duvar dibinde bulunan alçak sekiyi oluşturan büyük blok taşların altında görülen delik alt katta esas türbenin olduğunu, ayrıca köylülerce belirtilen ve türbenin doğu tarafındaki düzlüğün altında olduğu söylenen ve Şammas Pir’in okuduğu Kur’an-ı Kerim ve eşyalarının bulunduğu basamakla inilen mescidin olduğu intibaını vermektedir.

Güneybatısındaki çeşme, yapı itibariyle 19. yüzyıl özelliği taşımakta ve sivri kemerli bir yapıya sahiptir. Su tek gözden akmakta, üstünde tas koymak için sivri kemerli dilimli iki niş bulunmaktadır. Tamirat sırasında bazı yerler çimento ile sıvanmıştır. Güneybatıdaki çeşmenin güneyinde 5 adet İslami mezar olup, etrafları demir korkuluklarla çevrilidir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir