Sivas: Çoban Baba Türbesi

Çoban Baba Türbesi; Sivas’ın Gölova İlçesi, Çobanlı Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür. 

Suşehri-Erzincan Karayolu üzerindeki küçük kayalık bir tepede yer alan türbe; 5,45 x 5,45 m dış ölçülerinde, kare planlı kesme taştan inşa edilmiştir.

Duvar kalınlığı 0,84 m olup, üzeri kubbe örtülü iken zamanla yıkılmış yerine içeriden ahşap, dıştan basık, çirkin betonarme bir kubbe yapılmıştır. Kuzey yönünde bulunan giriş kapısı dikdörtgen çerçeveli olup, mukarnaslı mir kavsa raya sahiptir.

Yanlarda silindirik gövdeli sütuncalar, üç ila beş dilimli istiridye nişine benzer motifler kavsa rayı süslemektedir. Sadece kuzey cephede, kapının her iki yanında birbirine geçmeli altıgen geometrik motiflerden izler günümüze kadar gelebilmiştir.

Bu motifler Osmanlı mimarisi süsleme elamanlarını hatırlatmaktadır. Tüm cepheler sarı renkli kesme taştan inşa edilmiştir. Türbenin içerisini doğu ve batı yönünde yer alan küçük pencerelerle aydınlanmaktadır. Çoban Baba’ya ait 1,01×2,30 m ölçülerinde bir de sanduka bulunmaktadır.

Türbe duvarları üzerine sonradan yapılan kubbe ile giriş kapısı üzerine yapılan çimento sıvalar ve beyaz badana eserin görünümünü bozmaktadır. Kubbenin yapıya göre orantılı bir biçimde yeniden yapılması gerekmektedir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir