Sivas: Abdurrahman Paşa Camii

Abdurrahman Paşa Camii; Sivas’ın Kangal İlçesi, Gürsel Mahallesi Çarşı İçi Mevkii’nde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yazıtından yapının Kangal Ağası Abdurrahman Paşa tarafından, minareninse Abdülkadir Ağa tarafından 1865-1870 yılları arasında bir tarihte yaptırıldığı anlaşılmaktadır.

Abdurrahman Paşa Camii, taş malzeme kullanılarak inşa edilmiştir. Yakın tarihlerde ise çeşitli ilavelerle orijinal planında değişmeler olan caminin üç gözlü üzeri kubbe ile örtülü bir son cemaat yeri vardır.

Taş malzeme kullanılarak yapılan minber ve mihrap ise yağlı boya ile boyanarak orijinal özelliğini kaybetmiştir. Kadınlar mahfili ise beton malzeme kullanılarak daha sonraki dönemlerde yapılmıştır.

M. 1865 yılında yapılan iki renkli taş malzeme kullanılarak yapılan minare kare bir kaide üzerinde silindir şekilli gövde sade bir şerefe altlığı şerefeden sonra petek kısmına geçilir, bakırla kaplanmış külahtan sonra alemle sonlandırılır. Abdurrahman Paşa Camii minaresi, Kangal Alacahan Camii minaresi ile benzerlik gösterir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir