Şırnak: Nuh Nebi Camii ve Medresesi

Nuh Nebi Camii ve Medresesi; Şırnak’ın Silopi İlçesi, Birlik (Cuma) Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. İlçe Merkezi’nden Birlik Köyü’ne günün belirli saatlerinde toplu ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Üzerinde herhangi bir kitabe yoktur. Bu nedenle kesin tarihi belli değildir. Oldukça harap olan cami ve medrese olarak tescillenmiştir. Aslında yapıda asıl yapılması gereken bir temizlik kazısıdır. Böylece tüm birimleri ortaya çıkararılabilir. Buna göre rölöve restitüsyon ve restorasyon projelerinin çıkartılan yapı restore edilmelidir.

Yapı dıştan 23.22 x 24.79 m ölçülerinde olup doğu batı istikametinde uzanmaktadır. Ortadaki avlunun güneyinde cami, kuzeyinde medrese ile doğuda dışa doğru taşıntılı iki katlı olan bir eyvanlı bölüm ile batısındaki mekandan oluşmaktadır. Camiye avludan giriş sağlanmakta olup doğu-batı yönünde dikdörtgen planlı ve iki sahınlıdır.

Ayrıca sahınların doğu tarafında birer oda yer almaktadır. Üç sivri kemerli açıklık sahınları ayırmaktadır. Mihrap kıble duvarına iki kademeli şekilde girintili olup dışa taşıntılıdır. Avlunun kuzeyinde medrese yer almaktadır. Medresenin güneybatı köşesindeki bir oda ile kuzeydoğudaki oda ayakta kalmış olup diğer odalar yıkık bir vaziyetedir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir