Şırnak: Kasrik Beldesi

Kasrik Beldesi; Şırnak’ın Merkez İlçesine bağlı olup İl Merkezi’ne 35 kilometre mesafededir. Beldenin konumu Şırnak-Cizre karayolu üzerinde olup, karayolu beldenin içinden geçmektedir.

İl Merkezi’nden Kasrik Beldesi’ne günün belirli saatlerinde toplu ulaşım araçları ile ulaşım mümkündür.

Belde Gabar ve Cudi dağları arasında kalan boğazın çıkışında kurulmuştur. 1 kilometre uzağında beldeye bağlı Davutköy Köyü bulunmaktadır. Beldenin içinden Akçay Köyüne doğru bir yol geçmektedir. Belde; Bahçelievler, Boğaz ve Yeni Mahalle olarak mahallelere ayrılmıştır.

Belde 1998 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile belediyelik olmuştur. 1983 yılında Kasrik Jandarma Karakolunun yapılmasıyla köylüler Kasrik Mezrasına yerleşmişlerdir. Zaman içinde toplanarak belde halini almıştır.

Kasrik Beldesi’nde Asur ve Gutilerden kalma köprü, taştan yontulmuş sulama kanalı, ata binmiş adam resmi gibi tarihi eserler bulmaktadır.

Beldede Kızılsu Deresi üzerinde bulunan yıkık taş köprü ve boğazın karşısında yıkık taş yol olup, boğazda kale kalıntıları bulunur. Kalenin güney kısmında ise yine Asurlara ait ev harabeleri, ata binmiş gelin ile damat kabartmalarının bulunduğu kayalar bulunur.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir