Şırnak: Cizre İç Kale

İç Kale; Şırnak’ın Cizre İlçesi yerleşim sınırları içerisinde Dicle Nehri kenarında inşaa edilmiştir. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım mümkündür.

İç Kale, Askeri bölge içerisinde kalmaktadır. Hudut Tabur Komutanlığı’nın kullanımındadır. Burada doğu batı doğrultusunda birbirine paralel iki sur duvarları uzanmaktadır.

Kuzeyde kalan ilk duvar nehre yakın olup, doğudan dış surlarla birleşmektedir. Aslanlı kapı ve iki katlı karargah binasının alt katı korunmaktadır. Bu binanın alt katı ile aslanlı kapının planları çıkartılmıştır. Batı ucunda Burcu Belek bulunmaktadır.

Duvarda birçok kaplama taşı sökülmüştür. Kalan izlerden bazalt taşı ile yapıldığı anlaşılmaktadır. İkinci sur duvarı ortaya yakın bir yerde daire planlı bir burçla son bulmaktadır. Üzerinde bir mihrap nişi tespit edilmiştir. Duvarın kuzey tarafına açılmıştır. Muhtemelen kale mescidine aittir.

Bunun ölçüleri alınarak plan ve görünüşü çizilmiştir. Ayrıca duvarın güney batısında bugün askeri yemekhane olarak kullanılan tek katlı bina vardır Güney cephenin ortasından bir kapı ile girilmekte ve içerisi boydan boya iki bölümden oluşmaktadır. Sadece fotoğrafla belgelenmiş ölçüleri alınamamıştır.

Bunun dışında batı tarafta kuzey güney yönünde dikdörtgen planlı ve beş bölümlü yıkık vaziyette kalıntılar mevcuttur. Genelde bazalt taşı kullanılmıştır. Burada kufi yazılı Arapça kitabe yazılıdır. Kale büyük ölçüde tahrip görmüştür.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir