Sinop: Yalı Camii

Yalı Camii; Sinop’un Ayancık İlçesi, Yalı Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Mihraba paralel olarak yerleştirilmiş dikdörtgen planlı yapı, ahşap tavan ve kiremitli kırma çatılıdır. Girişin üstünde kitabesi bulunmaktadır. Son cemaat yeri aynı çatı altında yapı ile bütünlük oluşturur. Girişin üstünde boydan boya ahşap bir kadınlar mahfili bulunmaktadır.

Mihrap ve minber boyaması yenidir. Mihrap nişi neo-klasik tarzda kemerlidir. Köşede ise barok görünüşlü vaaz kürsüsü bulunmaktadır. Yapı alt seviyede yuvarlak kemerli neo-klasik görünümlü pencereler ile aydınlatılır. Giriş cephesinde mahfil katı, dairesel pencerelere sahiptir.

Tüm bunlar dıştan kalın bir sövelendirme ile belirtilmiştir. Duvarlar iç ve dıştan sıvalıdır. Minare son cemaat yeri köşesinden gizlenmiş kaide ile yükselir. Kesme taştan ve tek şerefeli olan minarenin şerefesinden üstü 1982 yılındaki tamiratta yenilenmiştir. Yapının haziresi yoktur.

Avlusuz olarak yapılan eserin abdest alma bölümleri yeni ve betondandır. Tipik bir geç dönem, ahşap aksamlı, eklektik üsluplu cami örneğidir. Son cemaat yerinde bulunan bir sulu boya tabloda, caminin günümüzdeki görünüşüne benzeyen eski görünüşü tasvir edilmiştir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir