Şimşek’ten ‘Seçim Yenilgisinin Nedeni Ekonomi’ Yorumlarına İtiraz

Mehmet Şimşek’in AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında, “Günah keçisi sadece ekonomi değil. Ekonominin yanında seçim yenilgisinin altında sosyolojik ve siyasal nedenler de var. Uyguladığımız ekonomi politikasında esas hedefimiz yüksek enflasyon ile mücadele. Enflasyon aşağı düşmeden alımgücü artmaz” çıkışı yaptığı belirtildi.

Öte yandan toplantıda kurmaylarına “kibir hastalığı” uyarısı yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “partisinde bir değişim yaşanabileceğinin de sinyalini verdiği” ve süreçte yalnızca AKP’nin yönetiminde ve kabinede değil, AKP’nin il ve ilçe teşkilatlarında da “değişimin olabileceği” konuşuluyor. AKP kulislerinde, “Cumhurbaşkanımız, seçimde sorumlu herkese faturayı kesecek” değerlendirmeleri de yapılıyor.

AKP’nin yerel seçimlerdeki yenilgisi sonrası MYK önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. Toplantıya, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de katıldı. Seçim yenilgisinin nedenlerine ilişkin toplantıda yapılan değerlendirmelerde, “yenilginin en önemli nedeninin ekonomi olduğuna” yönelik söylemlere Bakan Şimşek’ten itiraz geldiği belirtiliyor.

Cumhuriyet’ten Selda Güneysu‘nun haberine göre, Şimşek’in, toplantıda, ekonomi politikasına ilişkin sunum yaptığı ve gelecek dönem hedeflerini anlattığı ifade edilirken, yerel seçimlerde alınan sonucun tek nedeninin “ekonomiye bağlamayacağını” dile getirdiği kaydediliyor. Büyükşehirlerde ve illerde seçim yenilgisinin “farklı nedenlere dayandığını” söyleyen Şimşek’in, bu nedenlerden “yalnızca birinin ekonomi olduğu” savunusunu yaptığı kaydediliyor.

Şimşek’in, toplantıda, “Günah keçisi sadece ekonomi değil. Ekonominin yanında seçim yenilgisinin altında sosyolojik ve siyasal nedenler de var. Uyguladığımız ekonomi politasında esas hedefimiz yüksek enflasyon ile mücadele. Enflasyon aşağı düşmeden alımgücü artmaz. Gerek asgari ücrete gerekse emeklilere yönelik düzenlemeler yapıldı. Ancak bu düzenlemeler ‘geçici rahatlık’ sunuyor. Biz, uyguladığımız politakanın sonucunu en geç iki yıl içinde almayı hedefliyoruz. İki yıl içinde enflasyonda düşüş görülebilecek ve bu da rahatlama sağlayacak” açıklamasını yaptığına işaret ediliyor.

Şimşek’in toplantıda şimdiye dek uygulanan ekonomi yönetiminin “aynen devam etmesi gerektiği ve ancak bu şekilde bir sonuç alınabileceği” değerlendirmesinin ardından da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Şimşek’e destek verdiği” ve “Ekonomi politikasına devam. Enflasyon hedefi gerçekleştirilmeli, toplum rahatlatılmalı” yanıtını verdiği iddia ediliyor.

‘Değişim’ bekleniyor

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın toplantıda kurmaylarına “kibir hastalığı” uyarısını da yaparak, “Buradan başlayarak; il, ilçe, belde teşkilatlarına, belediye başkanlarımıza, milletvekillerimize, hatta bürokrasiye uzanan bir sıkıntıyla karşı karşıyayız. Oysa milletin sinesinden doğmuş bir siyasi partinin en büyük düşmanı vatandaşla arasına duvarlar örmesidir. Hangi konumda olursa olsun bu partide hiç kimsenin ‘layüsel’ olmadığını milletimize göstereceğiz” ifadelerini kullandı.

Erdoğan’ın, bu sözlerle “partisinde bir değişim yaşanabileceğinin de sinyalini verdiği” ve süreçte yalnızca AKP’nin yönetiminde ve kabinede değil, AKP’nin il ve ilçe teşkilatlarında da “değişimin olabileceği” konuşuluyor. AKP kulislerinde, “Cumhurbaşkanımız, seçim yenilgisinde sorumluluğu olan herkese faturayı kesecek” değerlendirmeleri de yapılıyor.

Bakan Şimşek, dün sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “enflasyonla mücadelede kararlılık mesajı” verdi. Mart ayı enflasyon verilerine ilişkin değerlendirmede bulunan Şimşek, “Aylık enflasyon, öngörümüz doğrultusunda mart ayında geriledi. Para politikasındaki ilave sıkılaşma talepteki dengelenmeye önemli katkı sağlarken dış finansman imkânlarının daha da artması makro finansal istikrarı güçlendirecektir.

Deprem hariç harcama kontrolüyle sıkılaşacak maliye politikası ile birlikte tüm bu gelişmeler enflasyon beklentilerinin çıpalanmasını sağlayacak ve dezenflasyon sürecini destekleyecektir. Birincil önceliğimiz olan fiyat istikrarı hedefimize ulaşana kadar ne gerekiyorsa yapacağız” dedi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir