Siirt: Cumhuriyet (Hıdr-Ul Ahdar) Camii

Cumhuriyet (Hıdr-Ul Ahdar) Camii; Siirt’in Merkez İlçesi, Ulus Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Siirt yöresi uzun tarihi geçmişi süresince farklı dinlere mensup grupları içinde barındırmış, dini misyonu olan önemli bir merkezdir. Önemli inanç çekim merkezlerine sahip olan Siirt, İslam dini başta olmak üzere çeşitli dinlere ait dini eserlere sahip, önemli bir alternatifi teşkil etmektedir.

Nitekim inanç turizminin gelişimini sağlayan önemli bir faktör de, dini mekânların ibadetlerin gerçekleştirilmesi için kullanımı nedeniyle insanlar tarafından ziyaret edilmesidir. Bu eserlerden biride Cumhuriyet (Hıdr-Ul Ahdar) Camisi’dir.

Hıdr’ul Ahdar Camii’ın, 12. yüzyılın başlarında yapıldığı düşünülmektedir. 1929 yılında yeniden onarılan, minaresi yenilenen caminin ismi de Cumhuriyet Camii olarak değiştirilmiştir. Caminin bitişiğinde bulunan Suk’ul Ayn Çeşmesi de Selçuklu döneminde yapılmıştır.

Kesme taştan, tek kubbeli bir yapı olan bu caminin doğusuna Selçuklu döneminden sonra iki kubbeli bir mekân eklenmiş ve yapının planı dikdörtgene dönüşmüştür. Kuzey yönünde biri ibadet mekânına, diğeri de sonradan eklenen bölüme açılan iki ayrı kapısı bulunmaktadır. Bu kapılar sivri kemerlidir. Ancak bu kemerli kapılar sonradan kapatılmış ve iki küçük kapıya dönüştürülmüştür.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir