Sigara İçenler Göz Hastalıklarına Dikkat!

Sigaranın kalp krizlerine, akciğer kanserine ve diğer ciddi sağlık sorunlarına neden olduğu bilinmektedir. Ancak sağlık uzmanları sigaranın göz hastalıklarına neden olabileceğini söylüyorlar.

Haber Merkezi / Sigara yaşa bağlı makula dejenerasyonu, katarakt, glokom, diyabetik retinopati ve kuru göz sendromu riskini artırabilir.

Sigara gözü nasıl etkiler?

Sigara gözün görme ile ilgili tüm kısımlarını etkiler ve zamanla gözün görüşünü kısıtlar.

Katarakt

Günde iki veya üç sigara bile katarakta neden olabilir. Katarak, ışığın retinadan geçmesini engelleyen ve göz merceğinin bulanıklaşmasına neden olan bir durumdur. Katarakt, yavaş yavaş gelişen ve yavaş yavaş optik sinire zarar veren bir hastalıktır.

Makula dejenerasyonu

Sigara içenlerin sigara içmeyenlere oranla makula dejenerasyonuna yakalanma olasılığı dört kat daha fazladır. Sigara, retinanın hassas tabakası olan makulayı etkiler. Makulanın zarar görmesi günlük işleri yapmayı zorlaştırabilir.

Sigara antioksidanların etkinliğini azaltır ve makuladaki lutein miktarını azaltır. Sigara ayrıca retinadaki küçük kan damarlarına ulaşan oksijen miktarını da azaltır.

Tiroid göz hastalığı

Sigara tiroid fonksiyonunu da etkiler. Bu, Graves hastalığına veya tiroid göz hastalığına neden olur.

Diyabetik retinopati

Sigara, gözdeki kan damarlarına zarar veren diyabetik retinopati riskini artırır. Bu durum bulanık görme ve körlüğe neden olur.

Sigaraya bağlı göz hastalıklarının belirtileri:

Bulanık görüş
Renkleri net ve doğru görememe
Işığa duyarlılık
Geceleri görmede zorluk
Çift görme
Yüzleri tanımada zorluk

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir