Semra Dereli Kimdir? Hayatı, Eserleri

1976 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Semra Dereli, 18 Temmuz 2022 tarihinde vefat etti. Cenazesi, Ataköy 5. Kısım Ömer Duruk Camii’nde kılınan İkindi namazı sonrası Karacaahmet mezarlığındaki aile kabristanında toprağa verildi.

Liseye kadar olan eğitimini İstanbul’da tamamladı. Üniversite eğitimine Girne’deki International American University İç Mimarlık Fakültesi’nde başladı. Bir süre Kıbrıs’ta yaşayan Dereli, mimarlık eğitimini ailevi nedenlerle yarım bırakarak Antalya’ya yerleşti. Antalya’da iş hayatına atılmasının ardından İşletme lisans eğitimi aldı. Yüksek lisans bölümü olarak İletişim Sanatları’nı tercih etti.

İlk kitabı “Buzdan Hayal Miydi Sevdam?” Antalya’da yayınlandı. Antalya’dan İstanbul’a dönüş yaptıktan sonra havacılık sektöründe çalışmaya ve kitap yazmaya devam etti. 2005 Yılında Özgür Civelekhan ile evlendi. Bu evlilikten bir oğlu(Efe) ve bir kızı(Bade) oldu. 2011 Yılından sonra havacılık eğitim alanında çalışmaya yöneldi. Havacılık eğitim kurumlarında yönetici olarak görev yapan Dereli, Türkiye’nin ilk “Kabin Memuru Mesleki Yemini”ni yazmıştır.

Mesleki yaşamında; gerek kabin memuru olarak gerek eğitimci olarak her daim mesleğine katkı sağlamayı, öğrencilerine sadece Kabin eğitimi değil aynı zamanda havacılık kültürünü ve tutkusunu aşılayarak birer havacı yetiştirmeyi kendine misyon edinmiş olan Dereli, Türkiye’de Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri alanında ilk akademik kitabı yazan kişi olmuştur. “Tek Kanatlılar” kitabını yazarken yapmış olduğu Kabin Memurluğu tarihine ilişkin araştırma; alanında bir ilk olup mesleğin öncüleri ve tarihsel gelişim sürecine dair bilinmeyenleri gün yüzüne çıkarmıştır.

Semra Dereli’nin eserleri: Buzdan Hayal Miydi Sevdam? (Şiir 1999), Akdeniz Fahişesi (Şiir 2002), Kaç Defa Unutmalı Seni? (Şiir 2010), Hilaf (Roman 2017), Tek Kanatlılar, Kabin Memurluğu Mesleği ve Tarihçesi (Akademik Yayın 2019).

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir