Şeker Hastaları Saç Dökülmesini Nasıl Engelleyebilir?

Şeker (diyabet) hastalığı, kan şekeri seviyesi ile karakterize kronik ve metabolik bir rahatsızlıktır. Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre; Şeker hastalığı zamanla, gözler, kalp, böbrekler, kan damarları ve sinirler üzerinde ciddi hasarlara neden olan bir sağlık sorunudur.

Haber Merkezi / Peki şeker hastalığı, saç dökülmesini nasıl etkiler?

Kafa derisine kan akışı arttığında, saçların büyüme oranı da artar. Ancak, yüksek kan şekeri seviyesi kan damarlarına zarar verebilir ve bu durum kafa derisine giden kan akışını azaltabilir. Saç kökleri sağlıklı büyüme için gerekli olan besin ve oksijenden mahrum kalabilir.

Şeker hastalığı, hormonal dengesizliklere neden olabilir. Bu durum, saç dökülmesini hızlandırabilir. Örneğin, aşırı insülin ve androjen hormonları saç dökülmesini tetikleyebilir.

Şeker hastalığı, kronik iltihaba neden olarak saç köklerine zarar verebilir ve saç dökülmesini hızlandırabilir. Ayrıca, şeker hastalığı yönetilmesi zor ve stresli bir hastalıktır. Stres, saç dökülmesini hızlandırabilir.

Şeker hastalığına bağlı saç dökülmesini önlemenin yolları

Kan şekeri seviyesini sağlıklı bir aralıkta tutmak genel sağlık için önemlidir ve saç dökülmesini önlemeye yardımcı olabilir. Bu nedenle, sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite ve gerekli ilaçları içeren bir plan için doktorla birlikte çalışma tavsiye edilir.

Şeker hastaları beslenme yetersizliklerine yatkın olduklarından, beslenmelerine besin açısından yoğun gıdaları dahil etmeleri önerilir. Gerektiğinde takviye de düşünülebilir.

Vücuttaki iltihaplanmayı azaltarak, saç dökülmesini önlemek için de adımlar atılmalı: Antiinflamatuar beslenme, düzenli egzersiz ve stresin yönetilmesi.

Saç dökülmesine katkıda bulunan hormonal dengesizlikleri gidermek için doktora danışılmalı.

Şeker hastalığı ile ilişkili saç dökülmesini önlemeye yardımcı olabilecek topikal tedaviler ise her zaman denenebilir. Örneğin, minoksidil…

Tüm şeker hastalarında saç dökülmesi görülmez. Saç dökülmesinin altında yatan başka nedenler de olabilir. Saç dökülmesinin altta yatan nedeni bulmak ve doğru tedavi seçeneklerini uygulamak için doktorla konuşmak her zaman en iyisidir.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir.

Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir