Şanlıurfa: Şeyh Müslüm Hafız Türbesi

Şeyh Müslüm Hafız Türbesi; Şanlıurfa’nın Merkez İlçesi, Onikiler Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Devrinin büyük âlim, evliyası ve hafızıdır. Nakşibendî halifesidir. Nakşibendî tarikatının Halıdiye koluna mensuptur. Kendisi Kerküklü Şeyh Abdurrahman Efendi’nin halifesidir. Türbesi Harrankapı Kabristanı’ndadır.

Hacı Müslüm Hafız Efendi (k.s), 1884 yılında Urfa’da dünyaya geldi. Babası Abdullah Şeddadi Aşireti’ndendir. Annesi Hediye Hanım Şeyhanlı Aşireti’ndendir.

Genç yaşta Abdurrahman Dede Köyü’nden Rahime adlı bir hanımla evlenmiş ve bu evlilikten bir oğlu (Hacı Bahaeddin Abacı) ve üç kızı (Saliha, Emine ve Zeyneb) olmuştur. Hacı Müslüm Hafız Efendi 1958 yılında vefat etmiştir.

Hacı Müslüm Hafız (k.s.) Efendi, Urfa’da camilerin tamir ve onarımını ilk olarak kendisi başlatmıştır. Kendisinden sonra bu işlerle müridi merhum Hacı Rafi Görgün Hafız Efendi uğraşmıştır. 1951’de Mevlid-i Halil Camii’ni, 1954’de Maşuk Köyü Camii’ni, 1956’da Çarhoğlu Camii’ni, 1957’de Sefalı Camii’ni ve 1958’de de Abamor Ziyalı Camii’ni yeniden inşa ettirmiştir.

Bu camiler inşa edilirken maddi destek hayırsever Urfalılardan gelmiş olup, camilerin mimarlığını ve mühendisliğini ise Hacı Müslüm Hafız (k.s.) Efendi yapmıştır. Mimarlık ve mühendislik ile ilgili hiçbir eğitim almamasına rağmen yaptırdığı camilere insanlar hayran kalmıştır. Bu camilerin dışında Arabi Camii ve Gölpınar Köyü Camii’lerinin de tamirlerini gerçekleştirmiştir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir