Şanlıurfa: Hızanoğlu Camii

Hızanoğlu Camii; Şanlıurfa’nın Merkez İlçesi,Türkmeydanı Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Hızanoğlu Camisinin üç kitabesi vardır. Caminin dış kapı üzerindeki kitabesinde caminin Hacı Halil adında biri tarafından 1729 yılında tamir edildiği yazılmıştır.

Caminin iç kapı kitabesinde Hacı Halil Ağa’nın bu eski camiyi tamir ettirdiği yazılıdır. Minare kaidesinde yer alan Şair Zahir’in yazdığı kitabede minarenin yerinin çok yüksek olduğu, hoş bir yerde yapıldığı belirtilmektedir.

Minare şerefesinin kapı girişi üzerindeki kitabede Muhtar Beğ isminde birinden ve minarenin 1851’de tamir edildiğinden bahsedilmektedir.

İnşaa malzemesi olarak düzgün kesme taş kullanılmıştır. Kare planlı caminin üstü büyük troplu bir kubbe ile örtülmüştür.

Düzgün kesilmiş kalker taşından yapılmış mihrabın çevresinde bir sıra mukarnas bordürü, bunun iç kısmında bir sıra, farklı büyüklükte tam ve yarım sekizgenlerin kesişmesinden üreyen kabartma bir bordür dolaşmaktadır.

Balkon şeklindeki minbere duvar içindeki merdivenle çıkılmaktadır. Silindirik gövdeli ve tek şerefeli minare, caminin kuzeybatı köşesindedir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir