Şanlıurfa: Çarhoğlu Camii

Çarhoğlu Camii; Şanlıurfa’nın Merkez İlçesi, Kamberiye Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Bu caminin eski adı “Ömeriye” ve “Meşarkiye” olarak bilinir. Caminin yapım kitabesi yoktur. Yapının üzerinde sadece bir kitabe mevcuttur. Cami avlusundaki kitabede; Muhammed Çarhoğlu tarafından kapsamlıca onarıldığı yazılıdır. Tarih olarak 1955 (hicri 1375) tarihi verilmiştir. Kitabenin hattı Urfalı Hattat Behçet Efendi tarafından yazılmıştır.

Düzgün kesme taşlardan inşaa edilen Çarhoğlu Camii, mihraba paralel iki sahınlı dikdörtgen bir plana sahiptir. Her sahın üçer çapraz tonozla örtülü olup, tonozlar ortada iki dikdörtgen payeye, yanlarda duvar payeye oturur.

Önde dört payeye oturan üç gözlü son cemaat yerinin her gözü birer çapraz tonozla örtülüdür. Son cemaat yerinin yanlara açılan kemerlerinden doğuda olanı sonradan örülerek pencereye dönüştürülmüş, batı olanı ise camekanla kapatılmıştır.

Taş mihrabın yanınında burmalı çift sütün bulunur. Mihrabın sağ tarafında, önde yuvarlak iki sütuna oturan, üzeri yarım kubbeli, duvardan balkon şeklinde çıkmış minberi bulunur. Silindirik gövdeli tek şerefeli, sade ve süslemesiz minare caminin güney batı köşesindedir.

 

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir