Samsun: Terme, Aşağı Söğütlü Camii

Aşağı Söğütlü Camii; Samsun’un Terme İlçesi, Söğütlü Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak ahşap kullanılmıştır. Yapı köşelerden ahşap geçme tekniğiyle inşa edilmiştir. Harim, son cemaat yeri ve kadınlar mahfilinden oluşmaktadır. Son cemaat yeri üst örtüsü sundurma şeklinde düzenlenmiştir ve üst örtü malzemesi Marsilya kiremittir.

Caminin minaresi kuzeydoğu köşesinde bulunmaktadır. Sonradan inşa edilen minaresi şerefesizdir. Yapının dıştan üst örtüsü dört yönde kırma çatıdır ve çatı malzemesi Alaturka kiremittir. Çatının saçak altları ahşap malzeme ile kapatılmıştır. Yapının harim girişi, kuzey cephesinde, son cemaat yerinde bulunmaktadır.

Giriş kapısı çift kanatlı ahşap kapı olup dikdörtgen formludur. Kapının çevresinde bulunan ahşap silmelerde ahşap işçiliğe rastlanmaktadır. Yapının kuzey ve batı cephesinde iki, doğu ve güney cephesinde dört adet pencere bulunmaktadır. Tüm pencereler dikdörtgen formlu ve ahşaptır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir