Samsun: Alaçam, Aşağıkoçlu Camii

Aşağıkoçlu Camii; Samsun’un Alaçam İlçesi, Aşağıkoçlu Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yapı, yığma yapım sistemi ile inşa edilmiştir. Taş bir kaide üzerine ahşap geçme tekniği ile yapılmıştır. Yapının tamamında ahşap malzeme kullanılmıştır. Kırma çatısı günümüzde sac malzeme ile örtülüdür. Geniş saçak altı ahşap malzeme ile kaplanmıştır. Saçak altı ahşap oymalı bir silme ile çevrilmiştir.

Minaresi bulunmamaktadır. Doğu cephede üç adet batı cephede ise iki adet pencere bulunmaktadır. Pencereler yenilenmiştir ve günümüzde plastik doğramalıdır. Ahşap malzemeli çift kanatlı pencere kapıları bulunmaktadır. Bu pencereler boya ile belirginleştirilmiştir.

Kuzey cephede yer alan tek kanatlı demir kapı ile harim kısmına giriş yapılmaktadır. Giriş önüne sac malzeme ile eklenen bölümde ayakkabılık bulunmaktadır. Yapılan yenilemede iç mekân, tavan hariç tamamen ahşap lambri ile kaplanmıştır. Kapının sağ tarafında bulunan merdiven ile kadınlar mahfiline ulaşılmaktadır.

L formlu kadınlar mahfili, kuzey ve doğu yüzeyleri çevrelemektedir. Kadınlar mahfili harim kısmına düşen dört ahşap dikme ile taşınmaktadır ve ahşap korkuluklara sahiptir. Kadınlar mahfili altı ve tavan ahşap malzeme ile kaplanmıştır. Güney yönde mihrap, minber ve vaaz mahfili bulunmaktadır. Hepsi ahşap lambri ile kaplanmıştır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir