Samsun: Kavak, Dere Camii

Dere Camii; Samsun’un Kavak İlçesi, Saraykent Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sisteminde inşa edilen yapıda ahşap geçme tekniği kullanılmıştır. Kırma çatısı alaturka kiremit ile kaplanmıştır. Minaresi bulunmamaktadır. Geniş saçak altı ahşap malzeme ile kaplanmıştır. Batı, doğu ve kuzey cepheyi yarı açık son cemaat yeri çevrelemektedir. Saçak, son cemaat yeri üzerine uzamış olup ahşap dikmeler ile desteklenmiştir.

Kuzey cephede yer alan kemerli çift kanatlı ahşap kapı ile harim kısmına girilmektedir. Kapı üzerinde yer alan ahşap başlık oyma ile süslenmiştir. Kapı çevresinde yer alan söve burgu biçiminde bir silme ile dönülmüştür. Kapı üzeri geometrik desenle, alınlık kısmı ise bitkisel motiflerle bezenmiştir. Harim kısmında kapının bastısında yer alan tek kollu merdiven ile kadınlar mahfiline çıkılmaktadır. Kadınlar mahfili ahşap korkuluk ile çevrilidir.

Harim kısmın düşen iki ahşap dikme ile taşınmaktadır. Harimin orta kısmında çatıyı destekleyen bir ahşap dikme daha bulunmaktadır. Doğu ve batı cephede yer alan birer adet pencere ve güney cephede yer alan iki adet pencere ile harim kısmı aydınlatılmaktadır. Güney tarafta yer alan mihrap nişi ahşap malzemeli ve sade işlemelidir. Minber ahşap malzemelidir ve odlukça sadedir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir