Samsun: İsa Baba Camii

İsa Baba Camii; Samsun’un İlkadım İlçesi, Cedit Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak moloz taş malzeme kullanılmıştır. Yapı, harim ve son cemaat yerinden oluşmaktadır. Orijinalinde tek üniteli olan caminin harimi genişletilmiş ve son cemaat yeri eklenmiştir. Yapı L planlıdır. Yapının minaresi doğu cephesinde bulunmaktadır.

Sonradan inşa edilen minare tek şerefelidir. Son cemaat yerine girişi batı cephesinde yer almaktadır. Giriş kapısı çift kanatlı, ahşap ve dikdörtgen formludur. Kapının üzerinde iki adet yuvarlak kemerli pencere açıklığı bulunmaktadır. Yapının harim girişi batı yönünde son cemaat yerinde bulunmaktadır.

Harime giriş, çift kanatlı, yuvarlak kemerli ahşap kapı ile sağlanmaktadır. Ek olarak yapılan harim bölümünden orijinal bölüme geçiş yuvarlak kemerli açıklıktan sağlanmaktadır. Sonradan yapılan bölümün cephelerinde çift sıra pencere bulunmaktadır. Bu bölümdeki pencereler yuvarlak kemerlidir. Yapının orijinal bölümünde doğu ve batı cephesinden birer adet pencere açıklığı bulunmaktadır.

Batı cephesindeki pencere yuvarlak kemerli, doğu cephesindeki pencere dikdörtgen formludur. Yapının üst örtüsü orijinal bölümde bir kubbe, ek bölümde bir kubbe ve son cemaat yerinde üç kubbeden oluşmaktadır. İç mekânda, mihrap, taş malzemeden yapılmış olup sivri kemerlidir. Minber ve vaaz kürsüsü ahşap malzemeden yapılmış olup özgün değildir. Orijinal bölümün iç mekân duvarları beyaz boyalıdır. Ek yapının duvarları ise seramik kaplamadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir