Samsun: Alaçam, Kalukkaraçukur Camii

Kalukkaraçukur Camii; Samsun’un Alaçam İlçesi, Kalukkaraçukur Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda ahşap geçme tekniği kullanılmıştır. Yapı, belirli aralıklarla yerleştirilmiş ve üst üste dizilmiş taş kütleler üzerinde yükselmiştir. Kırma çatısı Marsilya kiremit ile kaplıdır. Minaresi bulunmamaktadır. Pencereleri dikdörtgen formlu ve ahşap sövelidir. Kuzey cephenin ortasında yer alan tek kanatlı ahşap kapı ile kapalı son cemaat yerine girilmektedir.

Son cemaat yerinden çift kanatlı ahşap kapı ile harime giriş sağlanmaktadır. Yine son cemaat yerinden, kapının solunda yer alan tek kollu merdiven ile kadınlar mahfiline çıkılmaktadır. Kadınlar mahfili harim kısmına düşen üç adet ahşap dikme ile taşınmaktadır. U formlu kadınlar mahfili, ahşap bir korkuluk ile çevrilidir. Caminin iç mekânı da tamamen ahşap malzemelidir.

Harim kısmı doğu batı cephelerinde her katta ikişer pencere ile, güney cephede ise üst katta ikişer pencere ile aydınlatılmaktadır. Mihrap ahşap malzemelidir ve üst kısımları ahşap işlemeli olup yeşile boyanmıştır. Mihrabın sağında bulunan vaaz mahfili ahşap malzemelidir ve yine yeşile boyanmıştır. Mihrabın solunda yer alan minberin üst kısımları ahşap oymalıdır ve bir kısmı yine yeşile boyanmıştır.

(Kaynak: karadeniz.gov.tr)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir