Samsun: Dağdıralı Camii

Dağdıralı Camii; Samsun’un Terme İlçesi, Dağdıralı Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

İnşa kitabesi bulunmayan caminin, kayıtlı bir vakfiyesine de yoktur. Kuzey duvarının dış yüzünde, kapı üstünde kazıma yoluyla “1285” (M. 1868) yazılıdır. Y. Can, yapıyı, Terme-Karacalı Köyü Camii’ne benzeterek, 1700 yılına tarihlediği Karacalı Camii’nden sonraya, ona yakın bir tarihe vermektedir.

Y. Can’ın görüşüne göre kapı üstündeki bu tarih, inşa için geçtir. Cami yöredeki benzerleri gibi, 15–18. yüzyıllar arasında inşa edildiğini düşündüğümüz diğer camilerle birlikte yaptırılmış olmalıdır. Caminin doğusunda, birkaç metre mesafede, ahşap yığma bir türbe bulunmaktadır.

Bir yıl önce kıble duvarına 0.30 m. aralık bırakılarak yapılan, betonarme abdest alma mahalli, caminin görüntüsünü bozmuştur. Cami halen ibadete açık olup ispeten iyi durumdadır.

Düz bir alanda kalın kütük ve taşlar üzerine kirişleme usulüyle kurularak, yerden 0.60 m. kadar yükselen yapı, ahşaptan yığma tekniğinde inşa edilmiştir. Dikine dikdörtgen şeklindeki 7.00 x 9.05 m. boyutlarındaki harimi, kuzey ve doğuda “L” şeklinde bir revak sarmaktadır.

Revaklarla ölçüleri 9.05 x 12.70 m.ye ulaşan tek katlı camiyi, dört omuz kırma bir çatı kapatmaktadır. Aslı bakkal tavan şeklindeki harimin tavanı, son yıllardan kalmadır. Caminin kadınlar mahfili ve minaresi yoktur.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir