Samsun: Bekdemir Civisiz Camii

Bekdemir Civisiz Camii; Samsun’un Kavak İlçesi, Bekdemir Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Caminin inşa kitabesi yoktur. Kayıtlı bir vakfiyesine de rastlanmamıştır. Köy halkı caminin, vaktiyle köy merkezinden uzakta dere kenarında eski bir mezarlık içerisindeyken, sonradan buraya taşındığını anlatmaktadır. Köyde nakil tarihinde veya az sonra, yapının bir yangın geçirdiği şeklinde de bir rivayet olduğu anlaşılmaktadır.

Ahşaptan Yığma Tekniği ile Meşe ağacından yapılan kalasların birbirine geçme usulü olarak yapılmıştır. Asıl katı 1596, mahfil katı (Camilerde parmaklıkla ayrılmış yüksek yer) ise 1599 yılında inşa edilmiştir. Nakışlarının 1877 yılında kök boyadan kalem işi olarak yapıldığı yine cami içerisinde bulunan kitabesinden anlaşılıyor. Yine ahşap direklerle beslenen revakları mevcuttur.

Zamanında camii mihrabında arıların dışarıdan girerek bal yaptıkları özel bir bölmenin olduğu, buraya bal yapan arıların balları alınarak bal satışından elde edilen gelir ile caminin halı, gaz lambası ve camii görevlisinin maaşının karşılandığı, hatta artan para ile de köylüye ziyafet verildiği, yıllık yaklaşık olarak 150 kg bal alındığı bilinmektedir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir