Samsun: Ayaklıalan Kilisesi

Ayaklıalan Kilisesi; Samsun’un Asarcık İlçesi, Ayaklıalan Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sistemi ile inşa edilen yapıda malzeme olarak kesme taş ve moloz taş kullanılmıştır. Cephe bitimleri, kapı ve pencere söveleri, sütunlar ve taşıyıcı kemerler kesme taş ile yapılırken, beden duvarlarında moloz taş kullanılmıştır. Çatı örtüsü günümüze ulaşamamıştır.

Tonoz örtüye sahip olduğu tahmin edilmektedir. Doğu cephesinde üç apsisi bulunmaktadır. Apsislerde birer mazgal pencere bulunmaktadır. Batı cephesinde yer alan kapı boşluğu ile iç mekâna girilmektedir. Kapı çevresi kademeli kesme taş söve ile geçilmiştir. Kesme taşlar sınır itibari ile silmeler ile belirginleştirilmiştir. Kapı üzerinde kesme taştan bir lento yer almaktadır.

Lento üzerinde yuvarlak kemerli bir alınlık bulunmaktadır. İç mekânda sütunlar günümüze ulaşmadığından ve çatı örtüsü olmadığından nef hakkında kesin bir bilgi elde edilememektedir. Yan duvarlara bitişik payeler arası kemerler ile geçilmiştir. Kemerlerin eksenlerinde mazgal pencereler bulunmaktadır. Zemin örtüsü kaçak kazılar sebebi ile fazlaca tahrip edilmiştir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir