Rusya: Ukrayna’nın Karşı Saldırısı Sona Erdi

Moskova’nın Ukrayna’da işgal ettiği bölgeler için atadığı üst düzey isimlerden Yevgeni Balizkij, Ukrayna’nın karşı saldırısının tamamen durdurulduğunu söyledi. Yevgeni Balizkij açıklamasında, Robotyne ve Shcherbaky köyü yakınlarında hâlâ birkaç küçük çatışmanın devam ettiğini belirtti.

Haber Merkezi / Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı ise, Rus kuvvetlerinin Robotyne ve birkaç kilometre doğusundaki Werbowe köyü yakınlarında çok sayıda başarısız saldırı düzenlediğini açıkladı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, NBC’ye verdiği röportajda, Rusya Devlet Başkanı Wladimir Putin ile ilgili, “Özgürlüğümüzü lanet olası terörist Putin’e vermeye hazır değiliz” dedi. Zelenski ayrıca, yurttaşlarını birlik olmaya ve kendilerine güvenmeye çağırdı.

Ülkesinin hava savunmasındaki eksikliklerden ve Rus silahlı kuvvetlerinin hava egemenliğinden şikayetçi olan Zelenski, “Rusya gökyüzünü kontrol ediyor” dedi. Zelenski, Batı’dan talep ettiği savaş uçaklarına atıfta bulunarak, Ukrayna’nın daha iyi hava savunmasına ihtiyacı olduğunu söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, gökyüzünde denge kurulur kurulmaz Ukrayna kara kuvvetlerinin ilerleyebileceğini belirtti. Rusya ile müzakerelerin yapılamayacağı yönündeki tutumunu yineleyen Zelenskiy, “Teröristlerle diyalog yoktur” diye vurguladı: Sözlerinin hiçbir değeri yok, sadece yok etmek ve öldürmek istiyorlar.

Avdiivka için yoğun çatışmalara devam edildi

Ukraynalı askeri yetkililere göre, Rus birlikleri doğu Ukrayna şehrine doğru birkaç ilerleme kaydetti. Cephenin bu bölümünden sorumlu komutan Olexandr Tarnawskyj Telegram’dan yaptığı açıklamada, 400’den fazla Rus askerinin öldürüldüğünü ve 12 zırhlı aracın imha edildiğini söyledi.

Olexandr Tarnawskyj’nin açıklamaları bağımsız kaynaklarca doğrulanmadı. Avdiivka, Rus birlikleri tarafından kuşatılmış durumda. Rusya’nın kontrolündeki Donetsk, Avdiivka’nın sadece birkaç kilometre güneyinde yer alıyor.

Ukrayna’nın güneyindeki liman kenti Odessa da saldırıya uğradı. Ukrayna televizyonunun haberine göre, Rus hava saldırılarını püskürtmek için uçaksavar savunmaları devreye girdi.

Rusya: Ukrayna ordusunun 13 saldırısı püskürtüldü

Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’daki özel askeri harekat kapsamında, Ukrayna ordusunun 13 saldırısının püskürtüldüğünü, yaklaşık 860 askerlerinin de etkisiz hale getirildiğini belirtti.

Rusya’nın Ukrayna’daki özel askeri harekatının devam ettiğini ifade eden Rusya Savunma Bakanlığı’nın günlük brifinginde bölgedeki son durum özetlendi.

Kupyansk istikametinde hava ve topçu desteğiyle Ukrayna ordusunun 6 saldırısı püskürtüldü. Ukrayna ordusunun bu istikametteki kaybı yaklaşık 135 asker, iki zırhlı savaş aracı, 3 kamyonet olarak gerçekleşti.

Krasnıy Liman istikametinde, Ukrayna ordu mevzilerine hava ve topçu saldırıları düzenlendi. Yaklaşık 100 Ukraynalı askerin yanı sıra, dört zırhlı savaş aracı, beş otomobil ve D-30 topu etkisiz hale getirildi.

Donetsk istikametinde, Ukrayna ordusunun 2 saldırısı püskürtülürken düşmanın bu istikametteki toplam kaybı yaklaşık 220 asker, iki zırhlı savaş aracı, üç otomobil olarak gerçekleşti.

Güney Donetsk istikametinde, Ukrayna ordu mevzilerine yönelik düzenlenen hava ve topçu saldırılar sonucu karşı taraf yaklaşık 115 asker ve iki otomobili kaybetti.

Zaporojye istikametinde de Ukrayna ordu mevzilerine hava ve topçu saldırılar düzenlendi. Yaklaşık 160 asker, üç otomobil, ABD yapımı M777 topçu sistemi etkisiz hale getirildi.

Herson istikametinde, Ukrayna askerlerinin Dinyeper nehrinin sol kıyısına çıkartma yapma yönündeki 5 girişimi engellendi. Bunun sonucunda düşmanın kaybı yaklaşık 130 asker, üç otomobil olarak gerçekleşti. Ayrıca Ukrayna ordu mevzilerine yönelik düzenlenen topçu saldırılarda ABD yapımı M777 topçu sistemi, D-20 obüsü, 3 adet D-30 obüsü yok edildi.

Son 24 saatte Ukrayna ordusuna ait 23 insansız hava aracı vuruldu.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir