Rusya – Ukrayna Savaşı: İki Taraf Da Ağır Kayıplar Veriyor

24 Şubat 2022 yılında Rusya’nın geniş çaplı operasyon olarak adlandırdığı Ukrayna’yı işgal girişimi, Ukrayna’nın karşı saldırıya geçmesiyle farklı bir aşamaya geçildi. Karşı saldırıda her iki tarafında ağır kayıplar verdiği ifade edildi.

Karşı saldırıda en şiddetli çatışmalar güneyde Zaporişya bölgesinde, Bakhmut’un çevresinde ve Donetsk bölgesinde yaşanıyor. Ukrayna bu bölgelerde saldıran taraf ve küçük ilerlemeler kaydetti ama Rus güçler de nispeten etkili şekilde savunma yapıyor.

İngiliz askeri yetkililere göre Ukrayna’nın karşı saldırı başlattığı ilk günlerde Rusya ve Ukrayna güçleri oldukça yüksek sayıda kayıplar veriyor.

İngiliz askeri yetkililerinin değerlendirmesine göre Rusya muhtemelen Bakhmut savaşının zirvesinde verdiği kayıplardan daha fazlasını kaybediyor.

İngiliz istihbaratına göre en şiddetli çatışmalar güneyde Zaporişya bölgesinde, Bakhmut’un çevresinde ve Donetsk bölgesinde yaşanıyor.

Rapora göre Ukrayna bu bölgelerde saldıran taraf ve küçük ilerlemeler kaydetti ama Rus güçler de nispeten etkili şekilde savunma yapıyor.

Bir bölümü Rus işgali altındaki Zaporişya’ya Rusya’nın yetkili olarak atadığı Vladimir Rogov, Ukrayna güçlerinin iki kasabanın kontrolünü ele geçirdiğini belirtti.

Batılı uzmanlar ve askeri yetkililer Ukrayna’nın karşı saldırısının Rus güçleri işgal ettikleri topraklardan çıkartacağı konusunda ihtiyatlı.

Bazı Afrika ülke liderlerinin ‘barış misyonu’ da başarısız olmuşa benziyor. Önce Kiev’de ardından da Moskova’da temaslarda bulunan liderlerin görüşmelerinde bir ilerleme kaydedilmedi.

Bu arada Kakhovka Barajı’nın yıkılmasıyla oluşan sel nedeniyle Kiev’in açıklamasına göre Ukrayna kontrolündeki bölgede yaşamını yitirenlerin sayısı 16’ya yükseldi.

Rus yetkililer de Moskova’nın kontrolündeki bölgelerde 29 kişinin yaşamını yitirdiğini belirtiyor. Barajın yıkılması nedeniyle iki taraf da karşılıklı suçlamalar yöneltiyor.

(Kaynak: VOA Türkçe)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir