Rusya Devlet Başkanı Putin’den “Yeni Dünya Düzeni” Mesajı

St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu’nda konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Uluslararası ilişkilerin çirkin neokolonyalizmi sona erdi” dedi. Putin, “çok kutuplu küresel sistemin artık güç kazandığını” belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Putin, konuşmasında, ABD başta olmak üzere Batılı ülkelerin uluslararası siyasetteki baskın rolünü eleştirerek, söz konusu dönüşümün “kaçınılmaz” olduğunu savundu.

Putin’in geçen yıl 24 Şubat’ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşın ardından birçok Batılı devlet, Kremlin’e karşı siyasi ve ekonomik yaptırımlar getirmişti.

70 yaşındaki lider, özellikle geçen yılın ikinci çeyreğinin çok zorlu geçtiğini kabul ederken, izledikleri stratejinin uzun vadede başarılı olduğunu savundu.

“Hem devletin hem de Rus iş insanlarının seçtiği strateji işe yaradı” diyen Putin, bu yıl ekonomide yüzde 1,5 ila 2 büyüme öngördüğünü söyledi.

Savaşın başlamasıyla birçok Batılı şirketin Rusya’dan ayrılmasına da değinen lider, “Yabancı üreticiler tekrar geri dönmek isterlerse, kapıları kimseye kapatmayacağız. Biz hiç kimseyi kendi pazarımızdan sürmedik” dedi.

Putin ayrıca çatışmaların ardından ülkeden ayrılan Rusların yaklaşık yarısının geri döndüğünü öne sürerek, “Bu süreç devam ediyor fakat başka yerde yaşamak isteyen varsa, bu onların bileceği iş” ifadelerini kullandı.

“Burada yanlış bir şey görmüyorum, bırakın isteyen uygun gördüğü yerde yaşasın” diyen Putin, ülkeden giden Rusların Birleşik Arap Emirlikleri, Ermenistan, Azerbaycan, Kazakistan ve Özbekistan gibi ülkelerde yaşadıklarını belirtti.

Rusya’dan ayrılan yurttaşların sayısı tam olarak bilinmiyor. Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı’nın mayısta paylaştığı bilgilere göre geçen yıl 1,3 milyon kişi ülkeyi terk etti. ABD merkezli iş dünyası dergisi Forbes ise kimliğini paylaşmayan Rus kaynaklardan edindiği bilgilere dayanarak, geçen yıl ülkeden giden kişi sayısının 600 bin ila 1 milyon olduğunu bildirmişti.

“Tanklar yanıyor, F-16’lar da yanacak”

Putin, Kiev yönetiminin başlattığı karşı saldırıyla çatışmaların yeniden yoğunlaştığına işaret ederek, şu ifadeleri kullandı:

Yakında Ukrayna kendi ekipmanlarını kullanmayı tamamen bırakacak. Ellerinde pek bir şey kalmadı. Kullandıkları her şey dışarıdan getirtiliyor. Bu şekilde uzun süre savaşamazsınız. Batı’nın gönderdiği tanklar yanıyor. Leoparlar da dahil birçok tank imha edildi. F16’lar da yanacak, buna hiç şüphe yok.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, son dönemde hava üstünlüğünü kazanabilmek için Batılı ülkelerden F-16 talep ediyor. ABD, jetlerin gönderilmesine henüz onay vermedi. NATO ise Ukraynalı pilotların F-16’ları kullanmaları için eğitileceğini bu hafta açıklamıştı.

(Kaynak: Independent Türkçe)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir